OČI STRAHA I JAMA

Ratni ciklus Ede Murtića u Umjetničkom paviljonu

01.02.2010 u 14:41

Bionic
Reading

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 23. veljače otvara se izložba iz ciklusa ratne tematike Ede Murtića, priopćeno je iz paviljona

Murtić se smatra jednim od najznačajnijih umjetničkih osobnosti hrvatske likovne umjetnosti druge polovine 20. stoljeća, napominju organizatori izložbe, dodajući kako je Murtićev impresivni opus u slijedu desetljeća svoga nastajanja, ostao vrijednosna konstanta hrvatske i europske umjetnosti.

Izložba je svojim osebujnim postavom crteža na papiru, city light formatima i video projekcijama, koncipirana kao svojevrsna ambijentalna instalacija usuglašena s posebnošću prostora paviljona.

Sastavni dio izložbe čini i niz gvaševa iz ciklusa "Oči straha" nastalih 90-ih godina prošlog stoljeća, te predlošci za grafičku mapu "Jama" iz 1982. godine. Na više od dvije stotine crteža i gvaševa Murtić donosi ljudsku i umjetničku reakciju na ratna zbivanja, sa svim strahovima, tjeskobama, emocionalnim razaranjima koje rat nosi sa sobom, stoji u priopćenju.

"Karakterističnim rukopisom apstraktnog karaktera, s tek povremenom asocijativnošću figurativnog, Murtić uvjerljivo donosi doživljaj drame vremena. Neposrednošću iskaza krokijevske direktnosti, Murtić bilježi trenutke i stanja makabričnog i simboličnog značenja" ističu organizatori.

Izložba ratnog ciklusa koja je 2008. godine postavljena u devastiranoj sarajevskoj Vijećnici, koncipirana je kao dijalog Murtićevih djela i ratom teško oštećene arhitekture, te se smatra jednim od najznačajnijih kulturnih događaja u Sarajevu u posljednjih deset godina. Murtić je izlagao u mnogim renomiranim hrvatskim i svjetskim galerijama predstavljajući se retrospektivnim pregledima i izložbenim ciklusima. Njegova su djela prisutna u privatnim i javnim kolekcijama po čitavom svijetu. Dobitnik je velikog broja uglednih svjetskih i hrvatskih likovnih nagrada stoji u priopćenju.