Kulturmiks ARBOREUS U ZAGREBU

Bijeli svijet Eugena Borkovskog

  • Autor: S. F.
  • 1.2.2010 10:59:23
  • 1.2.2010 10:27:25

Bijela izložba - 'Arboreus' Eugena Borkovskog otvara se 5. veljače u 19 sati u galeriji Zvonimir

Eugen Borkovsky
 Umjetna priroda Eugena Borkovskog
Djela Eugena Borkovskog okrenuta su prema ekološkoj i meditativnoj komponenti umjetničkog stvaranja takozvanom land-artu. Borkovsky nudi ogoljelu i artificijelnu sliku prirode koja podsjeća na postkataklizmično vrijeme, naglašavajući pritom današnji svijet lišen povezanosti s prirodom. Srebrno-bijeli ambijent Eugena Borkovskog ostavlja mnogo otvorenih pitanja: mora li priroda danas biti ponovno do te mjere artificijelno dotjerana kako bi ponovno zadobila pažnju promatrača ili je pred nama zaista umjetno stvorena instalacija prirode jer nešto drugo (živo) u budućnosti više neće postojati?

Visoka razina zanatskog umijeća koju umjetnik želi predstaviti ide u prilog tezi da je rekreacija prirode nešto što ga u ogoljelom svijetu liječi i spašava od praznine postojanja jer je prava živa priroda konačno uspješno izbrisana: više ne možemo izaći van i vidjeti živu vegetaciju, jedino možemo pokušati uspostaviti sjećanje na prošlost pomoću ostataka od drva i metala.

Žak Branko Valenta
Performans 'Ka bijelom' Žaka Branka Valente
'U optimističnoj interpretaciji, ovaj ambijent svojom taktilnošću, iznimnim senzibilitetom za veliki raspon efekata svjetla i sjene koji oblici grana i mreža stvaraju u čistom galerijskom prostoru, nudi ono što bismo mogli nazvati ultimativnim majstorstvom - razinom ovladavanja odnosa između djela i izlagačkog prostora u kojemu su djelo i prostor idelano stopljeni u nerazdvojni, međusobno zavisni suodnos u kojemu ništa nije vizualno-prostorno nedorečeno', kazala je u najavi izložbe Iva Körbler.

Prilikom otvorenja bit će prikazan videorad Katje Restović na temu plesnog performansa 'Ka bijelom', autora i izvođača Žaka Branka Valente.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još