POTICAJ NAPRETKU

Odabrane stipendistice programa Za žene u znanosti

27.01.2010 u 09:21

Bionic
Reading

Iva Kavčić, Petra Peharec, Ivana Šoljić Jerbić i Lana Vasung dobitnice su ovogodišnjih stipendija Za žene u znanosti 2010.

Mladim znanstvenicama bit će uručena stipendija u iznosu od 4.000 eura na svečanosti 27. siječnja u Hrvatskom državnom arhivu. Nagrada im se dodjeljuje, ponajprije, kako bi dovršile svoje doktorske disertacije s područja prirodnih znanosti, no i kako bi ih se potaklo na daljnja istraživanja i ostanak u, često zanemarivanom, znanstvenom svijetu.

Odluku o najboljim među prijavljenim znanstvenicama donijelo je natječajno povjerenstvo u sastavu Zvonko Kusić, Sibila Jelaska, Krešimir Nemec, Vladimir Paar, Dražen Vikić-Topić, Helena Jasna Mencer, Vida Demarin, Ivan Vicković i Katica Biljaković.

Iva Kavčič, diplomirana inženjerka fizike sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, za tportal.hr izjavila je da je vrlo ugodno iznenađena nagradom. 'S obzirom na to da se ove godine prijavio dosad najveći broj kandidatkinja, nagrada je veliko priznanje', kazala je. Iznos će upotrijebiti za bolje računalo koje joj je potrebno za rad, a dio za radno usavršavanje.

Lana Vasung, doktorica medicine s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu, dio stipendije potrošiti će na znanstvenu edukaciju, otkrila je za tportal.hr. Tema njezine doktorske disertacije je 'Analiza kvantitativnih i kvalitativnih promjena fetalnih zona, oslikanih metodom magnetske rezonancije, kao pokazatelja glavnih histogenetskih događaja u normalnom razvoju ljudskog mozga'. Međunarodni projekt na kojemu trenutačno radi usmjeren je na rano dijagnosticiranje oštećenja mozga i liječenje pacijenata, a posebno je naglasila da joj je namjera ostati raditi u Hrvatskoj.

Žiri je stipendiju Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture te L'Oreal Adrije dodijelio i Petri Peharec, diplomiranoj inženjerki molekularne biologije sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za doktorsku disertaciju pod nazivom 'Struktura, funkcija i proteom plastida kontrolnog i transformiranog tkiva hrena
u kulturi in vitro' i Ivani Šoljić Jerbić, diplomiranoj inženjerki kemije sa zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije za rad pod nazivom 'Optimizacija procesa dobivanja aditiva mazivih ulja na temelju kopolimera funkcionalnih metakrilata'.

Nacionalni program stipendiranja u Hrvatskoj predstavljen je u studenom 2006, a provodi se u zemljama diljem svijeta. Dio je međunarodnog projekta For Women in
Science koji se u suradnji L'oreala i UNESCO-a provodi već više od deset godina.