BRISANJE HRVATSKO-SLOVENSKE GRANICE

Izložba inspirirana Twitterom u Novoj Gorici

26.01.2010 u 12:26

Bionic
Reading

'Stereo izložba' pod nazivom 'Što se događa' bit će otvorena 5. veljače u Mestnoj galeriji u Novoj Gorici

Izložba inspirirana interaktivnim servisom Twitter, koji je postao mjesto na kojem se diskutira o aktualnim temama, donosi radove dvanaest mladih umjetnika iz Slovenije i Hrvatske.

Prema riječima kustosica Petje Grafenauer i Vanje Žanko, u radovima umjetnika prepoznale su teme koje zanimaju njih, njihove prijatelje i ljubavnike, a ne povjesničare umjetnosti, umjetnike i kustose, drugim riječima teme koje zanimaju ljude na Twitteru. Autor kataloga je Vasja Cenčič.

Izložba se bavi i, danas više nego ikad prisutnim, sinkronicitetima. Oni se javljaju zbog globalnog tržišta i zbog brze razmjene informacija na internetu. Sinkroniciteti između hrvatskih i slovenskih umjetnika jednaki su sinkronicitetima mladih muzičara ili arhitekata u cijelome svijetu. Svi oni slijede i stvaraju nove trendove ne bi li postali konkurentni na globalnome tržištu.

Tema sinkroniciteta razrađena je u postavu. Svaki par umjetnika izlagan je u jednom ambijentu, a otuda i naziv 'Stereo izložba'. Ambijenti zajedno čine jedinstven izlagački prostor, opet bez granica, ne koristeći zidove. Ciljevi postava su, među ostalim, naglašavanje globalnosti umjetnosti, brisanje granica i ukidanje autorstva.

Izlažu Ivan Fijolić, Ištvan Išt Huzjan, Kristina Lenard, Jasmina Cibic, Puma 34, Jaša, Lovro Artuković, Arjan Pregl, Oko, Gorazd Krnc, Marko Tadić i Viktor Bernik. Izložba će biti otvorena do 26. veljače.