IZLOŽBA

'Andy Warhol automobili' u bečkoj Albertini

22.01.2010 u 12:17

Bionic
Reading

'Andy Warhol automobili' naslov je izložbe otvorene 21.prosinca u bečkom muzeju Albertina na kojoj su prikazani umjetnički radovi Andya Worhola, Siylvie Fleury, Roberta Longa i Vincenta Szareka iz umjetničke zbirke Daimler Benza u kojima se umjetnici razračunavaju s poviješću tipovima i dizajnom prikaza automobila Mercedes Benz

U središtu izložbe je 35 radova automobila Andya Warhola (1928.-1987.). Umjetnik se bavi poviješću automobila, a napravio ih je godinu dana pred njegovu iznenadnu smrt. Svi radovi su nastali 1986. po nalogu tvrtke Daimler u povodu stote obljetnice njezina rada. Od 80 planiranih skica Andy Warhol je završio 35 radova koji se nalaze u zbirci umjetnina Daimler.

Također su izloženi i crteži Roberta Longa video filmovi Siylvie Fleury i dizajnerski elementi Mercedes Benza kao polazište za skupine skulptura Vincenta Szareka. U toj postavi izložba se pokazuje prvi put javnosti, a prikazuje autmobile kao uzrok katastrofe, kao metaforu za razaranje i sudbinu rekao je prigodom otvaranja izložbe direktor Albertine Klaus Albrecht Schroeder.

'Warhol je u posljednjem razdoblju svog umjetničkog stvaralaštva godinu dana pred njegovu smrt pretvorio automobil u ikonu stoljeća', rekao je Schroeder.

Izložba je otvorena do 16. svibnja 2010.