IZLOŽBE U 2010.

Dva Murtića i hrvatska umjetnost između dva rata

22.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Iako je recesija donijela neizvjesnost i na umjetničku scenu, ograničena sredstva nisu se odrazila na ponudu domaćih muzeja u ovoj godini. Slijede čak dvije izložbe Ede Murtića, gostovanje umjetničkog tandema Gilbert&George i velika izložba hrvatske umjetnosti između dva rata

Izložba Ede Murtića iz ciklusa ratne tematike održat će se od 23. veljače do 28. ožujka u Umjetničkom paviljonu, a na njoj će po prvi put biti predstavljena Murtićeva djela inspirirana zbivanjima u Domovinskom ratu. Izložba donosi preko dvije stotine gvaševa i crteža iz ciklusa 'Kosturi' i 'Žice iz logora'. Osebujnim postavom, city light formatima i videoprojekcijama, izložba će biti svojevrsna instalacija usklađena s posebnošću prostora Paviljona. Sastavni dio čine gvaševi iz ciklusa 'Oči straha' nastali 90-ih godina prošlog stoljeća te predlošci za grafičku mapu 'Jama'. Još jedan Murtić na rasporedu je od 22. listopada do 14. studenog u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Djelima iz Donacije Murtić bit će predstavljen presjek umjetnikova stvaralaštva od studentskih početaka do radova s posljednje izložbe održane 2004. godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a time i sve tehnike u kojima se Murtić ogledao – od crteža, grafika i gvaševa, preko pastela i ulja na platnu, do tapiserija, keramika i murala izvedenih u tehnici emajla.

      'Cirkus' Milivoja Uzelca

Muzej za umjetnost i obrt, u kojemu se do kraja siječnja još može pogledati velika izložba grafika Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja, ove godine obilježava 130. godišnjicu postojanja. Tim će povodom središnja izložba biti Art déco i hrvatska umjetnost između dva rata, koja se tematski vezuje na secesiju i velike projekte započete prije više od jednog desetljeća izložbom 'Barok u Hrvatskoj'. Namjera je pružiti sveobuhvatnu sliku zbivanja na području umjetnosti i kulture u razdoblju dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća, vremenu koje je u mnogočemu definiralo modernu Hrvatsku.

Bit će predstavljena djela Ljube Babića i umjetnika iz njegovog okruženja poznatih po njegovanju 'nacionalnog izraza' te, s druge strane, angažirana djela ljevičarskih umjetnika i intelektualca na čelu s Krstom Hegedušićem i grupom Zemlja. Na izložbi će biti zastupljeni radovi Vladimira Becića, Vilka Gecana, Oskara Hermana, Maksimilijana Vanke, Mencija Clementa Crnčića, Marina Tartaglije, Sergija Glumca te pomalo zaboravljenih Ivana Tabakovića i Jerka Fabkovića.

Iz muzeja Mimara kao najveće ovogodišnje događanje navode izložbu Perzijske minijature koja bi trebala biti otvorena u rujnu, a donijet će 80 minijatura iz razdoblja od 15. do 19. stoljeća. 'Perzijske minijature' bit će popraćene izložbom '10 slika cvijeta i ptice', najavio je Slaven Perović, autor izložbe.

'Par lijevih cipela - reality check u istočnoj Europi'

Iz programa zagrebačkog MSU-a izdvaja se izložba kandidata natječaja T-HTnagrada@msu.hr, koja će se održati od 26. veljače do 21. ožujka. Treća po redu izložba realizirana suradnjom Muzeja i T-Hrvatskog Telekoma i ove godine donosi tridesetak odabranih radova okupljenih pod temom multimedijalna proizvodnja slike i zvuka, odnosno spojem umjetnosti i tehnologije.

Komunističkom prošlošću istočnoeuropskih zemalja, s fokusom na trenutačno stanje tih tranzicijskih i posttranzicijskih zemalja, bavi se međunarodna izložba Par lijevih cipela – reality check u istočnoj Europi najavljena za razdoblje od 2. travnja do 16. svibnja u MSU-u. Na izložbi će biti okupljena umjetnička imena poput Mirosława Bałkea, Šejle Kamerić, Andreje Kulunčić, grupe IRWIN, Sanje Iveković, Dalibora Martinisa, Nedka Solakova, Jaana Toomika i drugih, a njihovi radovi priče su o problemima, predrasudama i alternativcima istočne Europe.

Izložba najpoznatijeg svjetskog umjetničkog tandema Gilbert & George realizirat će se u suradnji s londonskom galerijom Tate Modern, a na rasporedu je od 29. svibnja  do 15. kolovoza u MSU. Gilbert i George zajedno djeluju od 1967. neprestano pomičući granice pojma umjetnosti, zbog čega su zaslužili naziv živih skulptura. Njihova djela nalaze se u zbirkama najznačajnijih svjetskih muzeja i galerija, a glavni predmet njihova interesa je život sam, odnosno goruća egzistencijalna pitanja i aktivizam.

Umjetnička galerija Dubrovnik za ožujak i travanj priprema fotografsku izložbu Toše Dabca. Kao i dosad, najveći je događaj rezerviran za ljetnu sezonu, kada bi se trebala održati izložba velikog švicarskog kipara i slikara Alberta Giacomettija koju Umjetnička galerija Dubrovnik organizira u suradnji s Fondacijom Alberto Giacometti iz Züricha. Izložba obuhvaća oko 180 Giacomettijevih skulptura i slika te litografski ciklus 'Pariz bez kraja'.

Kristl: Leopoldstraße, ulje na platnu, 1971.

Muzej suvremene umjetnosti u Rijeci postavlja izložbu jedne od najcjenjenijih i najpoznatijih fotografkinja prve polovice 20. stoljeća, Lee Miller, pod nazivom Legendary Lee Miller. Radovi dugogodišnje urednice fotografije modnog časopisa Vogue, koji je bilježio kulturni život europskog i američkog kulturnog prostora te utjecao na razvoj i prijem žurnalske fotografije kao umjetničkog medija, moći će se razgledati od 1. srpnja do 5. kolovoza.

Za kraj godine predviđena je velika izložba Vladimira Kristla koja predstavlja autorov opus što se nalazi u vlasništvu Jelene, Madelene i Pepea Kristla te Carole Regnier. Riječ je o uljima na platnu, crtežima, slikama kombiniranih tehnika, grafikama, predlošcima za animirane filmove, plakatima te knjigama poezije, ukupno tristotinjak radova. To su radovi koji još nisu predstavljeni u Hrvatskoj, a govore o Kristlu izvan eksatovskog i geometrijskog konteksta. Nakon Rijeke, posredstvom Carole Regnier, izložba putuje u berlinski Filmski muzej.

Zbog još neizvjesne financijske situacije, iz Klovićevih dvora najavili su samo program za naredna dva mjeseca, a izdvajamo izložbu Vlahe Bukovca koja se otvara 2. veljače, trajat će tri tjedna i donijeti oko stotinu djela tog umjetnika.