Kulturmiks GRAD KULTURE ZA 2010.

Spektakularni vatromet u Istanbulu

  • Autor: A. S.
  • 17.1.2010 14:03:27
  • 17.1.2010 13:03:30

Spektakularnim vatrometom i raznim nastupima Istanbul je u subotu navečer obilježio to što je postao jedan od tri europska grada kulture u 2010. godini

Svečano otvorenje u Istanbulu uključivalo je light showove postavljene na sedam lokacija, muzeji su radili do ponoći, a ljudi su se okupljali na ulicama ponosni što je njihov grad osvojio titulu grada kulture zajedno s mađarskim Pečuhom i njemačkim Essenom.

Politički se vođe nadaju da će ova ceremonija i titula potaknuti pitanje članstva Turske u Europskoj uniji. 'Istanbul je europski grad. Svojim srcem, svojom kulturom i civilizacijom, ljudima,  prošlošću i budućnošću, uvijek je bio okrenut Europi. Istanbul je oblikovao europsku kulturu i ona njega', istaknuo je na svečanosti turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

S bogatom poviješću koju su sačinjavali Rimsko, Bizantsko i Otomansko Carstvo, Istanbul se smatra jednom od najvećih svjetskih kulturnih prijestolnica. Gradske se vlasti nadaju da će zahvaljujući novoj tituli broj turista sa 7,5 porasti na deset milijuna.

Irski bend U2 nastupat će u sklopu opsežnog programa od 250 projekata u lipnju, uz svečano otvaranje Muzeja nevinosti čiji je osnivač i prvi kustos Nobelom nagrađeni književnik Orhan Pamuk.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još