Kulturmiks OD 18. DO 20. SIJEČNJA

Dani crnogorskog filma u Tuškancu

Dani crnogorskog filma, u sklopu kojih će se prikazati kratki igrani i dokumentarni filmovi autora koji su obilježili crnogorsku kinematografiju, održat će se od 18. do 20. siječnja u kinu Tuškanac

Redatelj Velimir Stojanović, kojeg se smatra pionirom crnogorske poslijeratne kinematografije, zastupljen je s dva dokumentarna filma - 'Utkani tokovi' i 'Mrtvi grad'.

Iz tog razdoblja predstavit će se i dokumentarac 'Crne marame' Branislava Bastaća, 'Kamenom zarobljeni' Boška Boškovića, za koji je dobio nagradu na filmskom festivalu u Puli te 'Nokturno za Kotor' istaknutog crnogorskog autora Zdravka Velimirovića.

Iz sedamdesetih na raporedu je kratki igrani film 'Homo homini' Vlatka Gilića, još jednog velikog imena crnogorske kinematografije.

Svjetski poznati autor Momir Matović predstavit će se novijim dokumentarcem, dugometražnim 'Ram za sliku moga zavičaja', filmsko svjedočanstvo supruge prvog crnogorskog predsjednika Blaža Jovanovića.

Hrvatski redatelj Krsto Papić, dobitnik brojnih nagrada i priznanja u dokumentaristici, u ciklusu je zastupljen dokumentarnim filmom 'Slike iz zaboravljenog kraja'.

Mlađu generaciju crnogorskih filmaša predstavit će Ognjen Radulović, s kratkim igranim filmom 'Ćud', nagrađen na međunarodnom studentskom filmskom festivalu u Moskvi 2001., Andro Martinović s kratkim igranim filmovima 'Netaknuti suncem' i 'Maska' te Vladimir Perović s dokumentarnim filmom 'Strasti'. Prikazat će se i film 'Život je negdje' Mirka Matovića.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još