PRESLIKANA ZLATNA FRESKA

Uništeno djelo laureata nagrade Turner

15.01.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Zaposlenici galerije Tate u Londonu ovih su dana uništili zlatnu fresku Richarda Wrighta, prošlogodišnjeg laureata prestižne nagrade Turner

Turnerom nagrađeno djelo preslikano je i nepovratno uništeno odmah po zatvaranju izložbe finalista. Ipak, nije riječ o kardinalnoj grešci galerije Tate, već o želji škotskog umjetnika Richarda Wrighta.

Wright, poznat i kao 'slikar modernih freski', zahtijeva uništavanje svih svojih djela odmah po završetku izložbi. Djela stvara s namjerom da budu prolazna, da egzistiraju isključivo u sjećanju posjetitelja ili u najboljem slučaju, ostaju ovjekovječena na fotografijama. Iza kratkog vijeka njegovih djela stoji i želja da probudi čula posjetitelja i isprovocira pojačanju pažnju pri promatranju. Unatoč ponudama da u zamjenu za novac spasi pokoje djelo, umjetnik je ostao dosljedan svojim uvjerenjima.

Upravo je Wrightov 'moto stvaranja' naveden kao jedan od glavnih razloga zbog kojega je u prosincu 2009. osvojio prestižnu nagradu Turner. Izložbu finalista nagrade Turner posjetilo je 77 tisuća posjetitelja, oko 15 tisuća manje nego 2008. godine, piše Guardian.