Kulturmiks OPASNOST OD PROMETA

Stonehenge – najugroženije svjetsko čudo

  • Autor: A. S.
  • 14.1.2010 13:57:11
  • 14.1.2010 8:00:00

Predviđanja su se ostvarila – promet u okolici mogao bi taj najpoznatiji britanski prahistorijski spomenik postaviti na listu najugroženijih lokacija na svijetu

Britanska je vlast svojedobno odbila prijedlog da cestu koja okružuje Stonehenge zatrpa i premjesti pod zemlju u tunele. Zbog toga je najpoznatiji britanski prahistorijski spomenik dospio na listu najugroženijih svjetskih čuda prema procjeni magazina Wanderlust.

Od ostalih ugroženih lokacija, magazin je naveo spomenik u stjenovitoj pustinjskoj dolini Wadi Rum u Jordanu te od turističkih posjeta uništeni Machu Picchu u Peruu.

Glavna urednica magazina Lyn Hughes rekla je: 'Stonehenge bez svojeg prirodnog okoliša samo je djelić povijesnog čuda. Činjenica da se vlada i druge odgovorne institucije ne mogu dogovoriti oko rješenja problema, nacionalna je sramota!'

No još uvijek se nadaju da će se do Olimpijskih igara u Londonu 2012. izgraditi centar za posjetitelje kilometar i pol udaljen od spomenika.

Wanderlust je naveo i tri lokacije kojima je potrebno više posjetitelja i turističke reklame – Zimbabve, sjeveroistočni Tajland i Madagaskar.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još