OPASNOST OD PROMETA

Stonehenge – najugroženije svjetsko čudo

14.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Predviđanja su se ostvarila – promet u okolici mogao bi taj najpoznatiji britanski prahistorijski spomenik postaviti na listu najugroženijih lokacija na svijetu

Britanska je vlast svojedobno odbila prijedlog da cestu koja okružuje Stonehenge zatrpa i premjesti pod zemlju u tunele. Zbog toga je najpoznatiji britanski prahistorijski spomenik dospio na listu najugroženijih svjetskih čuda prema procjeni magazina Wanderlust.

Od ostalih ugroženih lokacija, magazin je naveo spomenik u stjenovitoj pustinjskoj dolini Wadi Rum u Jordanu te od turističkih posjeta uništeni Machu Picchu u Peruu.

Glavna urednica magazina Lyn Hughes rekla je: 'Stonehenge bez svojeg prirodnog okoliša samo je djelić povijesnog čuda. Činjenica da se vlada i druge odgovorne institucije ne mogu dogovoriti oko rješenja problema, nacionalna je sramota!'

No još uvijek se nadaju da će se do Olimpijskih igara u Londonu 2012. izgraditi centar za posjetitelje kilometar i pol udaljen od spomenika.

Wanderlust je naveo i tri lokacije kojima je potrebno više posjetitelja i turističke reklame – Zimbabve, sjeveroistočni Tajland i Madagaskar.