UMJETNOST, NE VANDALIZAM

Helsinki proglasio grafite dijelom urbane kulture

24.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Finska prijestolnica Helsinki odustala je od borbe protiv grafita i priopćila kako je gradsko poglavarstvo došlo do zaključka da je umjetnost grafita 'dio urbane kulture'

U skladu s novom politikom, gradsko je poglavarstvo odlučilo da 'grafiti i druga umjetnička djela' na zgradama na području grada više nisu ilegalni, ali uz uvjet da se vlasnik nekretnine slaže s grafitima na svojim zidovima.

Međutim, gradsko poglavarstvo Helsinkija, posebno naglašava kako se treba paziti na razliku između 'slikarija' i 'spontanog šaranja', pod čim gradska vlada podrazumijeva tzv. 'tagove' i 'bombinge'. U svojoj izjavi poglavarstvo nadalje odbacuje prijedlog gradskog vijećnika Paava Arhinmaekija iz Stranke ljevice da se visoke ograde protiv buke izvan gradskog centra stave na raspolaganje grafiterima. Umjesto toga, kaže poglavarstvo u izjavi, grafiti trebaju biti na mjestima 'na kojima će ih vidjeti što je moguće veća publika'.

Sadržaj izjave gradskog poglavarstva Helsinkija s programom njihove nove pro-grafitske politike objavio je finski dnevnik 'Helsingin Sanomat' u subotu u svom online izdanju.

Helsinki je proteklih godina spadao u one gradove Europe u kojima se vodila najžešća borba protiv svakog oblika grafita. Cilj politike 'nula tolerancije' prema grafitima bilo je ukloniti ih smjesta i u cijelosti. Međutim, nakon duge i uzaludne borbe koja je za sobom ostavila prazne blagajne, grad je odlučio radikalno promijeniti pristup