Kulturmiks SENZACIJA S MRTVOG MORA

Jordan traži Kumranske spise

Jordan je podnio tužbu UNESCO-u kako bi povratio senzacionalne svitke s Mrtvog mora (Kumranski spisi) koje je tijekom Šestodnevnog rata 1967. prisvojio Izrael, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik jordanske vlade

'Vlada je podnijela tužbu pri UNESCO-u jer ti spisi pripadaju Jordanu', kazao je Rafea Harahsheh, zadužen za starine i baštinu, objasnivši da je njegova zemlja priložila pravne dokumente koji dokazuju da je Jordan vlasnik svitaka s Mrtvog mora. 'Učinit ćemo sve da bismo vratili naše blago. Krađa naših starina predstavlja kršenje međunarodnih ugovora', dodao je Harahsheh.

Prema njegovim riječima, Izrael je u lipnju 1967, tijekom Šestodnevnog rata, ukrao te spise iz muzeja u Istočnom Jeruzalemu. Prve svitke s Mrtvog mora, jednog od najvećih arheoloških otkrića 20. stoljeća, slučajno je 1947. otkrio beduin tragajući u spilji za izgubljenom kozom.

Otkriveni su u 11 spilja u okolici Kumrana, u blizini drevnog naselja Kirbet Kumran, na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.

U spiljama iznad Mrtvog mora pronađeno je ukupno više od 950 fragmenata. Neki su bili u glinenim vrčevima, neki postavljeni na stoliće, što je arheolozima i teolozima pružilo neprocjenjive podatke o podrijetlu kršćanstva i judaizma.

Tekstovi su od velikog povijesnog i religijskog značenja jer sadrže jedine poznate preživjele kopije biblijskih dokumenata nastalih prije 100. pr. Kr. te sadrže dokaze o znakovitoj raznolikosti vjere i prakse unutar kasnog Drugog hrama judaizma. Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, ali neki su napisani i na papirusu. Ovi spisi većinom datiraju između 150. pr. Kr. i 70 nakon Kr. Svici se pripisuju vjerskoj židovskoj zajednici Esena.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još