Kulturmiks NEDOZVOLJENI SUVENIR

Ukrao komad piramide pa mu danas odaje počast

  • Autor: S. F.
  • 11.1.2010 12:14:13
  • 11.1.2010 11:36:48

Izložba koja se održava u londonskoj galeriji Tate razotkriva da je britanski umjetnik Andy Holden kao tinejdžer ukrao kamen s egipatske piramide

Andy Holden je kao dvanaestogodišnjak bio u turističkom obilasku egipatskih piramida te je, oduševljen zdanjima, otkinuo komad kamena i uzeo ga kao suvenir.

Iako je 2008. otputovao natrag u Egipat i ukradeni komad vratio na mjesto, Holdenovo nastojanje da ispravi grijeh prošlosti tu nije stalo. Služeći se fotografijama i dijagramima, izradio je repliku ukradenog kamena visoku više od tri metra.

Uz skulpturu pod nazivom 'Pyramid Piece 2009' na izložbi u londonskoj galeriji Tate bit će prikazan i film 'Return of the Pyramid Piece 2008' u kojemu je ovjekovječen Holdenov povratak na piramide.

Egipatski zakon, kao i međunarodna UNESCO-va konvencija, strogo zabranjuju uklanjanje i razmještanje artefakata s područja zaštićene svjetske kulturne baštine.

Arheolozi osuđuju umjetnikovu krađu, ali se nadaju da će izložba osvijestiti gorući problem uzimanja 'nedozvoljenih suvenira'.
Izložba Andyja Holdena bit će otvorena do 10. travnja.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još