OD BOTTICELLIJA DO PICASSA

Umjetnička remek-djela dolaze u Budimpeštu

05.01.2010 u 15:34

Bionic
Reading

Muzej lijepih umjetnosti u Budimpešti u naredne dvije godine ugostit će čak pet izložbi s djelima legendarnih umjetnika, od Botticellija i Tiziana do Moneta i Klimta

Na radost poklonika likovne umjetnosti, Muzej lijepih umjetnosti u Budimpešti u naše susjedstvo donosi radove nekih od najznačajnijih svjetskih umjetnika.

Nakon izložbe pod nazivom 'Od Botticellija do Tiziana – dva stoljeća talijanskih majstora', koja traje do veljače, slijedi izložba 50 dijela impresionista, najavio je direktor muzeja Laszlo Baan. Remek-djela impresionista kao što su Claude Monet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir, Henri Matisse, Paul Cezanne i Pablo Picasso, dio su umjetniče zbirke Sergeja Ščukina i Ivana Morozova. Zbirka datira s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, prenosi Delo.si.

U rujnu je na rasporedu izložba pod nazivom 'Gola istina - Klimt i rani bečki art nouveau' (Nuda Veritas - Klimt and the Early Vienna At Nouveau). Radovi Gustava Klimta, ispunjeni naturalističkim prikazima erotskih scena i zamršenim dekoracijama, mogu se razgledati sve do kraja 2010.

Godine 2011. u muzeju pripremaju tri velike izložbe. Prva, koja se otvara u siječnju, nosi naslov 'Od el Greca do Rippl-Ronaija', a na njoj će biti predstavljena reprezentativna dijela iz zbirke Marcella Nemesa (1866-1930).

Djela Lucasa Cranacha bit će izložena u suradnji s briselskim centrom Bozar, dok se u lipnju 2011. u novom muzejskom krilu otvara izložba 'Cezanne i prošlost'.