IZLOŽBA SUVREMENE EUROPSKE UMJETNOSTI

Knifer, Maljković i grupa Gorgona u Parizu

05.01.2010 u 14:26

Bionic
Reading

Radovi više od 50 umjetnika, među kojima i nekih od najutjecajnijih autora s prostora bivše Jugoslavije, bit će predstavljeni tijekom izložbe reprezentativne suvremene europske umjetnosti koja se od sredine travnja održava u Centru Pompidou u Parizu

Izložba pod nazivom 'Prelazeći nacije i generacije - obećanja iz prošlosti', inspirirana 20. godišnjicom pada Berlinskog zida, predstavlja pogled na staru podjelu Europe na istok i zapad i novo propitivanje ideje o povijesti umjetnosti kao nečemu linearnom i kontinuiranom, počevši od 50-ih godina 20. stoljeća.

Cilj izložbe je predstaviti javnosti umjetnike čija su djela obilježila umjetničke scene njihovih zemalja i ostavila značajan utjecaj na mlađe generacije.

Bit će izloženo 160 radova, među kojima i djela hrvatskih umjetnika Tomislava Gotovaca, Julija Knifera, Davida Maljkovića, Gorana Trbuljaka, Vojina Bakića, Dalibora Martinisa, Sanje Iveković, Mladena Stilinovića i članova grupe Gorgone

Srpsku umjetnost 20. stoljeća predstavljat će radovi Marine Abramović, Raše Todosijevića, Neše Paripovića i Dimitrija Bašićevića Mangelosa. Braco Dimitrijević predstavit će scenu Bosne i Hercegovine, a Irwin, Marjetica Potrč i grupa OHO Sloveniju. Slovenski umjetnik Tobias Putrih izložit će specijalno izrađenu instalaciju koja će predstaviti arhivsku građu bivšeg istočnog bloka.

Velika izložba bit će otvorena 14. travnja u galeriji pariškog Centra Pompidou sve do 19. srpnja.