Kulturmiks KONCERT I PREMIJERA

Prosljavljen 36. rođendan KD Vatroslav Lisinski

Brojnim glazbenim, filmskim i plesnim programima koji su se održavali u svim prostorima Dvorane Lisinski 29. prosinca je obilježen Dan Dvorane

U središtu ovogodišnje proslave Lisinskog bio je koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Ive Lipanovića, sa dvoje vrsnih solista današnjice, sopranistice Inve Mule i tenora Tomislava Mužeka.

Vrsni glazbenici izveli su arije iz poznatih djela svjetske glazbene literature Berlioza, Gounoda, Cardllija, Arditija, Delibesa. Publika je dugotrajnim pljeskom nagradila izvođače.

Uvod u proslavu bila je svečana dodjela nagrade Hrvatske glazbene mladeži 'Ivo Vuljević' za 2009. Nagradu je dobio mladi violinist Marin Maras, koji je uz glasovirsku pratnju Renate Hil izveo djela Čajkovskog, Detonija i Brahmsa.

Nakon koncerta Zagrebačke filharmonije drugi veliki događaj bila je premijera prvoga hrvatskog dugometražnoga animiranog filma Duga, uglednoga hrvatskog autora animacije Joška Marušića.

Za predložak filma Marušić je uzeo dvije pripovjetke Dugu i Alkara, hrvatskoga književnika Dinka Šimunovića.

Film Duga je film o djeci u povijesti, njihovim stradanjima u ratovima o kojima se najmanje govori, ratovima među generacijama, navodi se u programskoj knjižici filma. Duga je zapravo hrvatska inačica 'Djevojčice sa šibicama'.

Dan Dvorane protekao je i u zabavnom programu s brojnim plesnim skupinama i solistima na čelu s Ricardom Luquem.

Proslava će završiti glazbenim maratonom mladih glazbenika što su ga zajednički organizirali Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, Muzička akademija i Koncertna dvorana Lisinski.

Palača glazbe Lisinski svečano je otvorena 1973. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još