Kulturmiks ISTRAŽIVANJE RADIJA BBC

'O Fortuna' je najpopularnije klasično djelo

  • Autor: S. F.
  • 29.12.2009 12:27:11
  • 29.12.2009 11:27:29

'O Fortuna' njemačkog skladatelja Carla Orffa iz 1937. proglašena je najslušanijom klasičnom skladbom u Velikoj Britaniji

'O Fortuna' otvara i zatvara petodijelnu kompoziciju 'Carmina Burana' 
Prema istraživanju Radija BBC, skladba 'O Fortuna' najpopularnije je klasično djelo u posljednjih 75 godina. Skladbe su birane s obzirom na prisutnost u medijima, na radiju i televiziji te izvođenost na javnim događanjima. 'O Fortuna' uvodni je i završni dio kompozicije 'Carmina Burana' iz 1937. Prije nekoliko godina našla se na soundtracku filmske trilogije 'Gospodar prstenova', a nedavno je popularizirana kao špica britanskog showa 'The X Factor'. 

Drugo mjesto najpopularnijih klasičnih komada pripalo je 'Fantaziji na temu Thomasa Talisa' britanskog skladatelja Ralpha Vaughana Williamsa, dok se na trećem mjestu smjestila 'Šeherezada' Nikolaja Rimski – Korsakova.

Među prvih deset ušli su i Petar Iljič Čajkovski s 'Trnoružicom' (u originalu 'Uspavana ljepotica'), Schumannova 'Romansa u f-ključu' (op. 28, br. 2), 'Sylvija' francuskog skladatelja Lea Delibesa, 'Simfonija br. 2' Sergeja Rahmanjinova, 'Planete' Gustava Holsta i Schubertova 'Simfonija br. 5'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još