Kulturmiks LIBANONSKA IDILA

'Selo jednog čovjeka' u Dokukinu Croatia

  • Autor: S. F.
  • 28.12.2009 12:24:15
  • 28.12.2009 10:49:17

Nagrađivani film 'Selo jednog čovjeka' libanonskog redatelja Simona El Habrea od sredine prosinca na programu je Dokukina Croatia u Zagrebu

Peti dugometražni dokumentarni naslov Restart Labela, 'Selo jednog čovjeka', nagrađen na desetak međunarodnih festivala, od 11. prosinca do kraja veljače 2010. može se pogledati u Dokukinu Croatia.

Utješan i duhovit film donosi priču o Semaanu, stanovniku sela u libanonskim planinama. Seoce je bilo potpuno ispražnjeno i uništeno u borbama tijekom građanskog rata, između 1975. i 1990. godine. Danas, mnogo godina nakon službenog pomirenja, njegovi stanovnici, svi iz iste obitelji, redovito dolaze natrag obrađivati svoja zemljišta ili posjetiti kuće. No uvijek odlaze prije zalaska sunca. Redatelj u filmu promatra život u selu duhova i pokušava prikazati individualne i zajedničke uspomene ljudi u zemlji koja kao da živi u kolektivnoj amneziji. 'Selo jednog čovjeka' osvojilo je mnoge nagrade, između ostalog za najbolji dokumentarac Hot Docs 2009, International Film Festival Dubai, te nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac na festivalu u Kanadi.

Osim u Dokukinu Croatia, film će biti prikazan u pulskom kinu Valli od 28. siječnja do 3. veljače, a tokom siječnja i u riječkom Art kinu Croatia te nakon toga u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još