LIBANONSKA IDILA

'Selo jednog čovjeka' u Dokukinu Croatia

28.12.2009 u 10:49

Bionic
Reading

Nagrađivani film 'Selo jednog čovjeka' libanonskog redatelja Simona El Habrea od sredine prosinca na programu je Dokukina Croatia u Zagrebu

Peti dugometražni dokumentarni naslov Restart Labela, 'Selo jednog čovjeka', nagrađen na desetak međunarodnih festivala, od 11. prosinca do kraja veljače 2010. može se pogledati u Dokukinu Croatia.

Utješan i duhovit film donosi priču o Semaanu, stanovniku sela u libanonskim planinama. Seoce je bilo potpuno ispražnjeno i uništeno u borbama tijekom građanskog rata, između 1975. i 1990. godine. Danas, mnogo godina nakon službenog pomirenja, njegovi stanovnici, svi iz iste obitelji, redovito dolaze natrag obrađivati svoja zemljišta ili posjetiti kuće. No uvijek odlaze prije zalaska sunca. Redatelj u filmu promatra život u selu duhova i pokušava prikazati individualne i zajedničke uspomene ljudi u zemlji koja kao da živi u kolektivnoj amneziji. 'Selo jednog čovjeka' osvojilo je mnoge nagrade, između ostalog za najbolji dokumentarac Hot Docs 2009, International Film Festival Dubai, te nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac na festivalu u Kanadi.

Osim u Dokukinu Croatia, film će biti prikazan u pulskom kinu Valli od 28. siječnja do 3. veljače, a tokom siječnja i u riječkom Art kinu Croatia te nakon toga u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata.