Kulturmiks OPSESIVNA OBITELJSKA VEZA

Van Gogh si je odrezao uho zbog bratovih zaruka

  • Autor: S. F.
  • 28.12.2009 9:50:24
  • 28.12.2009 9:20:01

Vincent Van Gogh odrezao si je uho zbog bratovih zaruka, tvrdnja je najnovije teorije o razlogu umjetnikova destruktivnog čina

vincent-van-gogh-gallery.org
Mrtva priroda: Crtaća daska s lukom
Vincent Van Gogh
bio je izrazito vezan za brata Thea te je o njemu, osim emocionalno, ovisio i financijski.

Autor najnovije teorije je povjesničar umjetnosti Martin Bailey, a svoje zaključke utemeljio je proučavajući umjetnikovo pismo nacrtano na slici 'Mrtva priroda: Crtaća daska s lukom' koju je završio neposredno nakon čina samoranjavanja.

Bailey je sliku proučavao mikroskopom i otkrio da je na omotnici pisma novogodišnja markica koja je bila u prometu od sredine prosinca do Nove godine 1888/1889. To se vrijeme poklapa sa zarukama Van Goghova brata Thea i njegove odabranice Johanne Bonger što je, zaključuje Bailey, više od slučajne podudarnosti.

Teoriju je detaljno obrazložio u magazinu The Art Newspaper pojasnivši da se umjetnik uplašio da će izgubiti bratovu novčanu i emocionalnu potporu. Na Kraljevskoj Akademiji u Londonu u siječnju 2010. otvara se izložba posvećena stvaralaštvu i životu legendarnog nizozemskog umjetnika.

Poznatija inačica priče o Van Goghovu odsijecanju uha jest da je činu prethodila svađa s Gauguinom, intimnim prijateljem, kojega je u neuravnoteženom stanju napao britvom. Nakon što se osvijestio, kaznio se odrezavši vlastito uho.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još