Kulturmiks DALEKO OD OČIJU ZNATIŽELJNIKA

Ključ na vratima Palače Grlečić-Jelačić

Nakon što su se u medijima pojavili napisi o poražavajuće lošem stanju Palače Grlečić-Jelačić, Muzej Grada Zagreba zaključao je dvorišni prolaz dvokatnice na Markovu trgu

Iako je na službenim stranicama grada Zagreba navedena kao nematerijalno kulturno dobro, s palače padaju crepovi, krov bi se svakog trena mogao urušiti, a zbog derutnog stanja oštećeni su i zidovi okolnih zgrada. U dvorištu Palače Grlečić-Jelačić nalaze se i dva originalna brončana reljefa, koja su skoro pola stoljeća stajala oko postolja spomenika kralja Tomislava na Glavnom kolodvoru, a posljednjih godina propadaju na vlazi i hladnoći.

Nakon napisa u medijima ravnatelj Muzeja Grada Zagreba, pod kojim se vodi Palača, odlučio je zaključati vrata u dvorišni prolaz i time sakriti pogled na sramotni prozor. 'Bilo nas je sramota da to ljudi gledaju, pa smo dvorište zaključali', rekao je Vinko Ivić, ravnatelj Muzeja Grada Zagreba za portal Zagrebancija.com.

Ipak, prema Ivićevim riječima u Zavodu za zaštitu spomenika palaču su stavili kao prioritet za temeljitu sanaciju te bi u skorije vrijeme mogla biti pretvorena u polujavni prostor, na čijem bi katu bio muzejsko-galerijski prostor, a u prizemlju suvenirnica ili pivnica.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još