NAGRADA ZA SVETVINČENAT

Zlatna koza Festivalu plesa i neverbalnog kazališta

14.12.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Dobitnik ovogodišnje nagrade Zlatna koza - Capra d'oro, koju dodjeljuje Turistička zajednica Istarske županije za unapređenje proizvoda i turističku promociju Poluotoka, Festival je plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Na natječaj za godišnje priznanje Zlatna koza - Capra d'oro  stiglo je 18 kandidatura koje je razmatralo povjerenstvo za dodjelu nagrada. Svaka je vrednovana po kreativnosti, kvaliteti izvedbe i postignutom komunikacijskom učinku.

Povjerenstvo su činili direktor i predsjednik županijskog TZ-a Tomislav Popović i Veljko Ostojić, Franco Palma iz Hrvatske udruge hotelijera i restoratera, Gordana Restović iz NIT-a, novinarka HRT-a Senka Mošnja, novinarka Glasa Istre Barbara Ban, dizajner Željko Burić te Vesna Ivanović i Romeo Draghicchio iz Ureda županijskog TZ-a.

Međunarodni festival plesa i neverbalnog kazališta jedan je od malobrojnih festivala te vrste u Hrvatskoj koji predstavlja širok spektar zbivanja: od plesnih predstava i performansa, uličnog teatra i cirkuserije, do likovnih instalacija i plesnih radionica. Svetvinčenat, Savičenta, San Vincenti, tri naziva istog mjesta, glavno je mjesto plesne umjetnosti tijekom ljeta. Inicijativa za pokretanjem Festivala plesa i neverbalnog kazališta u renesansnom gradiću u središnjoj Istri rezultirala je kulturnim događajem koji je iz godine u godinu sve posjećeniji, pravo je osvježenje u ljetnoj kulturnoj ponudi i dokazuje da je suvremeni ples umjetnička forma u koju je vrijedno ulagati.

U dosadašnjih deset godina postojanja, Festival se potvrdio kao važno ljetno odredište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti te ugostio renomirane plesne skupine i koreografe iz Izraela, Francuske, Švicarske, Finske, Italije, Njemačke, Španjolske, Velike Britanije, Portugala, Slovenije, Srbije, Indije i Kanade. U tih deset godina publika je vidjela oko 170 žanrovski različitih predstava suvremenog plesa, a namjera produkcije, na čelu s direktoricom Festivala Snježanom Abramović Milković, jest da u narednim godinama preraste Mediteranski plesni centar.

Nagrada Zlatna koza dodijelit će se 16. prosinca u Poreču.