POKOP U SRIJEDU

Komemoracija maestru Šuteju u Splitu

08.12.2009 u 14:54

Bionic
Reading

U splitskome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) održana je komemoracija maestru Vjekoslavu Šuteju, koji je od 1982. do 1989. godine bio umjetnički ravnatelj i prvi dirigent Opere u toj kazališnoj kući.

Intendant splitskoga HNK Milan Štrljić istaknuo je kako je maestro Šutej ostavio neizbrisiv trag u Splitu. "Njegova veza s Operom splitskoga HNK bila je neraskidiva, uvijek nam je pomagao", rekao je i dodao da je splitski HNK odlučio uvesti godišnju stipendiju za nekog od mladih dirigenata koja će nositi ima Vjekoslava Šuteja.

Šef dirigent Opere splitskoga HNK Ivan Repušić je istaknuo da je bio Šutejev student te da je Šutej iznimno važan za njegov dirigentski razvoj. "Ne postoji kopija Vjekoslava Šuteja, on je bio jedinstven", istaknuo je Repušić.

Po njegovim riječima, najveće Šutejeve vrijednosti bile su otvorenost i iskrenost. "Ostat će vječito veselje i radost kojim nas je Šutej zarazio", istaknuo je Repušić.

Tijekom komemoracije u splitskome HNK na velikom panou gotovo jedan sat prikazivane su snimke s nekoliko koncereta kojim je ravnao maestro Šutej te fotografije s njegovim poznatim dirigentskim stavom.

Zagreb i Hrvatska oprostit će se u srijedu od maestra Šuteja komemoracijom u Hrvatskome glazbenom zavodu, a pokop je u 12,30 sati na zagrebačkome groblju Mirogoju.