ZADOVOLJNI RASPRAVOM

Sestre Juka i Igor Rakonić na sastanku u uredu predsjednice RH

24.02.2017 u 19:28

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika filmskih redatelja i producenata s hrvatskim premijerom u Banskim dvorima, na kojem je zaključeno kako Vlada nema nikakvu namjeru miješati se u donošenje odluka o financiranju filmova i bilo kojim oblikom utjecaja politike, danas su predstavnici Inicijative hrvatskih filmskih autora i djelatnika Anita i Ivona Juka, te Igor Rakonić imali sastanak s Renatom Margaretić Urlić i Antom Deurom u Uredu predsjenice Republike Hrvatske. Raspravljalo se o izmjenama i dopunama Zakona o audiovizualnim djelatnostima

Predstavnici Inicijative hrvatskih filmskih autora i djelatnika jutros su imali sastanak u Uredu predsjednice Republike Hrvatske. Anita Juka, Ivona Juka i Igor Rakonić primljeni su na sastanak s gospođom Renatom Margaretić Urlić te gospodinom Antom Deurom, koji su pokazali visoku razinu razumijevanja te poznavanja problematike. Članovi Inicijative iskazali su veliko zadovoljstvo sastankom, na kojeg su pozvani nakon sastanka s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

Glavna točka sastanka bila je zaštita audiovizualnog stvaralaštva od uplitanja politike ili bilo kakvih interesnih skupina. Raspravljalo se i o važnim izmjenama i dopunama Zakona o audiovizualnim djelatnostima, za koje se postigao konsenzus da se što prije trebaju uvesti. Naglasak je prvenstveno bio na povećanju transparentnosti pri donošenju odluka o sufinanciranju projekata, sprječavanju sukoba interesa te jasnijem definiranju kriterija za dodjelu sredstava za poticanje filmske produkcije, stoji u priopćenju Inicijative hrvatskih filmskih autora i djelatnika.

Podsjetimo, Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a iza koje svojim potpisima stoje Vinko Grubišić, Zvonimir Ilijić, Branko Ištvančić, Anita Juka, Ivona Juka, Igor Rakonić, Zvonimir Rumboldt, Miro Ružić i Jakov Sedlar javnosti se obratila prošlog tjedna otvorenim pismom u kojem se obrušavaju na postojeće udruge filmskih djelatnika, od kojih većina podržava inicijativu 'Puk'o nam je film'. Prošli petak su pak objavili priopćenje u kojem stoji da se pridružuju inicijativi Puk'o nam je film, no filmaši okupljeni oko te inicijative to su žestoko opovrgnuli i kategorički odbacili svaku takvu mogućnost što su i pojasnili u svom priopćenju.

'Jedna od temeljnih točaka oko koje su se hrvatski filmaši okupili u zajedničkoj inicijativi Puk'o nam je film je uvjerenje da hrvatski film treba konstruktivne ideje, a ne dekonstrukciju dugo stvaranog sustava. Smatramo da skupina koja je iskazala interes i plan za priključivanje inicijativi Puk'o nam je film svojim djelovanjem ne radi na konstrukciji sustava i stoga vas ovim putem obavještavamo da se Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a NE pridružuje inicijativi Puk'o nam je film', stoji u priopćenju inicijative Puk'o nam je film. U ponedjeljak u Kinu Europa hrvatski filmaši javno su  iznijeli svoje stavove o aktualnoj situaciji u hrvatskoj kulturnoj politici i odnosu prema filmu.

Jučer su se pak Banskim dvorima predstavnici filmskih redatelja i producenata Vinko Brešan, Zrinko Ogresta i Danilo Šerbedžija sastali s premijerom Andrejem Plenkovićem koji je obećao kako Vlada planira nastaviti razvijati sustav podrške audiovizualnom sektoru. Premijer je filmašima rekao da 'nema nikakve demontaže sustava' i da se ne daju 'impresionirati halabukom' koja je nastala.