POZIV ZA SUDJELOVANJE

Festival Organ Vida uvodi nagradu 'Marina Viculin'

24.02.2017 u 09:53

Bionic
Reading

Međunarodni festival fotografije Organ Vida objavio je poziv za sudjelovanje na devetom izdanju, koji će se održati u Zagrebu tijekom rujna, na temu 'Novi građani', najavivši najveću ovogodišnju novost - uvođenje nagrade koja nosi ime istaknute povjesničarke umjetnice Marine Viculin

Temom 'Novi građani' želi se interpretirati ideja koja nadilazi konvencionalno shvaćanje njegove 'izvorne definicije' ograničene na državu i grad, 'te se od umjetnika traži da izraze svoj glas otpora, promišljaju građanina kao čovjeka-bez-mjesta, povrh privilegija, nacionalnosti ili privrženosti vlasti, da pokažu kontra-jezik, novo shvaćanje toga što znači biti živ i živjeti u (post)kapitalističkom svijetu obilježenom klimatskim promjenama'.

Nadovezujući se na prošlogodišnju temu 'Otkrivanja', festival će postaviti pitanja o tome tko smo kao ljudi, kako smo takvima postali i kuda idemo, te što znači biti sudionikom potpuno kompjuteriziranog 21. stoljeća koje nas istovremeno zbližava i udaljava.

Rok za prijavu je 1. travnja, a o najinovativnijim radovima odlučivat će stručni žiri, umjetnici Dana Lixenberg, Cristina de Middel, Katrin Koenning i Pieter Hugo, kustosica MSU-a Leila Topić te novinar i kritičar Guardiana i Observera, Sean O'Hagan.

Odabrani će umjetnici svoje radove predstaviti na dvotjednom, devetom izdanju Organa Vida, koji će se održati od 8. do 24. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti.

Nova nagrada kao znak zahvale Marini Viculin

Glavna novost ovogodišnjeg Festivala je dodjela nagrade za hrvatske fotografe koja nosi ime po prerano preminuloj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevih dvora, Marini Viculin, koja je u svom radu posebnu pozornost davala fotografiji i realizirala niz velikih fotografskih retrospektiva. 

Viculin je promicala mlade fotografa te pokrenula cikluse fotografskih izložbi Snapshot i First Shot - Prvo okidanje, jedinstvenu platformu za realizaciju prve samostalne izložbe mladih autora.  

'Radila je na promociji hrvatskih fotografa u inozemstvu i općenito svojim predanim radom afirmirala fotografiju kao medij, a vid ovakve potpore fotografima za razvoj projekata, kakav pokreće Organ Vida, bila je upravo njezina ideja', ustvrdila je fotografkinja i festivalska kustosica Sandra Vitaljić. 

Po riječima umjetničke direktorice Festivala Marine Paulenka, ta je nagrada 'zahvala i očuvanje sjećanja na osobu koja je ostavila neizbrisiv trag na hrvatskoj umjetničkoj sceni, koja je promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji, ali i važna podrška svim hrvatskim fotografima u istraživanju i razvoju dugoročnijih umjetničkih projekata, budući da vizualni umjetnici nemaju potporu za umjetnička istraživanja'. 

Nagrada iznosi 25 tisuća kuna i dodijelit će se jednom autoru, prema odluci međunarodnog žirija, za projekt u nastajanju te za realizaciju izložbe tijekom narednog izdanja festivala. 

Prijave za nagradu 'Marina Viculin' bit će otvorene do 1. srpnja, a dobitnik će tijekom godine dana rada na projektu biti obvezan uredničkom kolegiju dvaput prezentirati rad u nastajanju. 

Organ Vida će unutar okvira iznosa osigurati galerijski prostor za završeni rad, kao i sredstva za produkciju izložbe te dati punu podršku odabranom umjetniku u promociji i distribuciji njegovog projekta na međunarodnoj fotografskoj sceni. 

Uz tradicionalni poziv za prijavu fotografskih projekata, festival poziva na natječaj i zainteresirane autore za fotografske knjige OV Photobook Award.

Festival nastavlja s koncepcijom izložbenog, diskurzivnog, edukativnog, filmskog i zabavnog dijela tijekom Tjedna otvorenja u MSU, a osim u tom muzeju do 24. rujna održat će se u brojnim gradskim muzejima, galerijama i javnim površinama.

Prošlogodišnje izdanje održalo se s dosad najzahtjevnijim programom - s deset velikih, zapaženih fotografskih izložbi, više od 30 panel diskusija, predavanja i razgovora, dva filma i niz edukativnih radionica na sedamnaest gradskih lokacija. Manifestaciju je posjetilo oko 10 tisuća ljudi iz Hrvatske i inozemstva.

Festival je osnovao Vijeće Festivala u kojemu su Leonida Kovač, Žarko Paić, Ana Opalić, Sandra Vitaljić, Lea Vene, Vlatka Kolarović, Ivana Hanaček, Leila Topić.