DUŽI I RAZNOVRSNIJI

Design District s naglaskom na ekologiju i održivi razvoj

23.02.2017 u 15:13

Bionic
Reading

Drugo izdanje festivala Design District Zagreb održat će se od 13. do 18. lipnja a organizatori su najavili uvođenje dodatnih sadržaja, dulje trajanje manifestacije i veći naglasak na ekologiju i održivi razvoj, te su pozvali zainteresirane dizajnere, arhitekte, likovne umjetnike i druge stvaraoce da se prijave za sudjelovanje u projektu kojemu je cilj kroz umrežavanje brojnih kreativnih inicijativa koncentriranih u gradskoj zoni oko zagrebačke Martićeve ulice na nekoliko dana pretvoriti taj dio grada u vibrantno gradsko središte s fokusom na lokalni dizajn, arhitekturu i umjetnost

Kako se ističe u najavi, festival nastao s idejom komunikacijskog ujedinjenja i aktivnog umrežavanja svih sudionika kreativne i kulturne scene smještene u 'zoni Martićeva', nakon izuzetno uspješnog inauguralnog izdanja u lipnju 2016., ove se godine produžava, pa će tako umjesto četiri trajati šest dana.

Ovogodišnje izdanje Festivala uvodi i jednu novu programsku cjelinu – 'Zeleni program': Iako je i prvo izdanje festivala uključivalo nekoliko radionica i projekata koji su se bavili ekologijom i održivim razvojem u kontekstu dizajna, arhitekture i urbanog aktivizma, organizacijski tim ove je godine odlučio sve 'zelene' sadržaje ujediniti u zaseban segment i ponuditi potencijalnim sudionicima mogućnost da prijave vlastite prijedloge i projekte koji bi mogli doprinijeti kvalitetnom, obazrivom i funkcionalnom korištenju resursa u zagrebačkom 'dizajn distriktu' te, posljedično, i u drugim dijelovima grada.

Uz otvorene pozive svim zainteresiranim dizajnerima, arhitektima, likovnim umjetnicima i drugim stvaraocima za sudjelovanje u 'Zelenom programu' te programu općenito, na službenoj web stranici projekta, www.designdistrict.hr, objavljeni su i poziv za radionice tijekom festivala, te poziv za program 'Mali pomaci', osmišljen radi prikupljanja kvalitetnih rješenja dizajna objekata namijenjenih 'zoni Martićeva', kao i inteligentnih koncepata s mogućnošću poboljšanja života i navika stanovnika četvrti.

Pozivi su otvoreni za fizičke i pravne osobe - slobodne autore i autorske grupe, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke; prijave su besplatne i za sudjelovanje se ne plaća kotizacija. Predstavnici organizacijskog tima Festivala birat će radove i projekte za izlaganje u tri kruga žiriranja zaključno s 30. travnja.

Festival Design District Zagreb multidisciplinarni je projekt koji po uzoru na slične festivale drugdje u svijetu kroz sinergiju lokalnih kreativnih i poduzetničkih inicijativa želi afirmirati proizvodnju kulture kao turističkog pogonskog goriva razvoja grada te ukazati na za to pogodne mogućnosti revitalizacije i oživljavanja urbane jezgre.

Festival organiziraju Croatian Design Superstore (CDS) i Dizajn centar Zagreb, a koncipiran je kao niz pažljivo osmišljenih festivalskih događanja, koji preplitanjem dizajna, arhitekture, umjetnosti, ugostiteljske i ine ponude žele pretvoriti 'kreativnu zonu Martićeva' u vibrantno gradsko središte s fokusom na lokalni dizajn, arhitekturu i umjetnost.

Prvi festival okupio je 220 raznih sudionika (dizajnera, arhitekata, umjetnika, aktivista, kustosa, komunikacijskih stručnjaka, glazbenika, pisaca, poduzetnika i dr.) s čak 115 realiziranih projekata, a inicijativi se su se vlastitim sadržajima pridružila i 84 lokalna partnera.

Privremenom preobrazbom kvarta u interaktivnu zonu kulturnih, umjetničkih i dizajnerskih sadržaja, u skladu s potrebama lokalnog stanovništva i otvorenu za sve zainteresirane građane i posjetitelje, projekt je već u svojem prvom izdanju na konstruktivan i afirmativan način uspio ukazati na potrebu oživljavanja neiskorištene kvartovske infrastrukture te poželjan smjer razvoja urbanih sredina koji se temelji na inkluziji kreativnih sadržaja te pozitivnoj suradnji građana, ključnih javnih institucija te poduzetničkih i kulturnih aktera.

Ususret festivalu i tijekom četiri dana njegovog trajanja aktivirano je 78 mikrolokacija koje je obišlo oko 30 tisuća posjetitelja. Bogat program uključivao je izložbe u eksterijeru i interijeru, instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, vrijedne i poticajne natječaje, radionice, rasprave i okrugle stolove, sajam knjiga i literarne te glazbene večeri.

Festival je uspio generirati zavidnu količinu pozitivne energije i entuzijazma unutar isprepletene mreže sudionika, kreatora sadržaja, posjetitelja, stanovnika kvarta, vlasnika poslovnih prostora, gradskih institucija pa čak i sponzora te je prepoznat kao projekt od šireg društvenog značaja pa mu je u rujnu prošle godine dodijeljena Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva za projekt koji je najsnažnije obilježio hrvatsku dizajnersku scenu i njezin širi kontekst u protekle dvije godine.

Festival se održava u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba te uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture, i u suradnji s brojnim partnerima te protagonistima kulturnih i poduzetničkih aktivnosti u kvartu, ali i svim odabranim sudionicima u programu.

Organizatori i ove godine najavljuju bogat program za sve dobne skupine, čiji će naglasak ponovno biti na dizajnu, ali i na svim ostalim stvaralačkim djelatnostima koje potiču strukturalne promjene korisne za razvoj kulturne, obrtničke i manufakturne proizvodnje, te pomažu tranziciji iz tradicionalne ekonomije prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj ekonomiji.