SLAVNI BALET

Izložbu o 'Orašaru' u MUO obišlo 25 tisuća posjetitelja

10.02.2017 u 12:45

  • +12

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba Orašar

Izvor: Cropix / Autor: Matea Petrović / CROPIX

Bionic
Reading

Od otvorenja krajem studenog izložbu 'Orašar - najljepša božićna bajka' posvećenu jednom od najslavnijih baleta u povijesti, posjetilo je u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) do danas 25 tisuća ljudi

Ukrasima na temu Orašara i ulaznicama za koncert Zagrebačke filharmonije, partnerom izložbe, u četvrtak je u Muzeju nagrađena Martina Potočki, koja je izložbu obišla s kćeri Evom.

Izložba u muzejskim okvirima prikazuje poznatu priču o svijetu odrastanja, maštanja i snova, donosi povijesni pregled izvedbi baleta 'Orašar' na sceni zagrebačkog HNK, scenografiju i kostime vodećih europskih kazališnih kuća, prikupljenih iz prestižnih kulturnih ustanova među kojima je i Državni muzej za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga, gdje je balet praizveden 1892. godine.

Među ostalim, Zaklada milanskog Teatra alla Scala omogućila je kostime iz 'Orašara' izvedenog 1968./69., u koreografiji i režiji Rudolfa Nurejeva, a Kolekcija Yuresha, primabalerine Belinde Wright i Jelka Jureše s izvedbi u London Festival Balletu i Teatru la Fenice šezdesetih i sedamdesetih godina.

Tu su i artefakti Berlinske državne opere, raskošne produkcije iz 2013., osmišljene prema originalnim i kostimografskim rješenjima, te fundusa zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU te velika kolekcija lutaka Orašara.

Prema prvim podacima Hrvatskog muzejskog društva o nedavno održanoj Noći muzeja, Muzej za umjetnost i obrt tada je posjetilo 8.327 ljudi.

Izložbu o najpopularnijem božićnom baletu na svijetu u Muzeju za umjetnost i obrt možete pogledati do 26. veljače.