APLIKACIJA ZA SIGURNOST

Svoj strah od mina iskoristio je da bi pomogao drugima

12.02.2017 u 08:46

Bionic
Reading

Na nedavno završenom 12. izdanju Zgrafa - međunarodnoj manifestaciji grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se već više od 40 godina održava u Zagrebu, nagradu Zgraf Welcome osvojio je Martin Peranović za studentski rad 'MINE', mobilnu aplikaciju koja čija je svrha upozoriti na visok stupanj rizičnosti kretanja u blizini područja za koja se sumnja da su pod minama

Nedavno završeno 12. izdanje izložbe Zgraf okupilo je pod temom 'Društvene reprize', čiji je autor poznati britanski teoretičar dizajna Rick Poynor, ujedno posebni gost i član žirija, oko 200 radova koji propituju neprestano ponavljanje grafičkih stilova i njihovu suvremenu reinterpretaciju. Nagradu Zgraf Welcome za najbolji studentski projekt predstavljen na izložbi EduZgraf osvojio je Martin Peranović za rad 'MINE', kojemu je svrha upozoriti na visok stupanj rizičnosti kretanja u blizini minsko sumnjivih područja, informirati putem jasnih i lako dostupnih informacija o minski sumnjivim područjima te omogućiti planiranje kretanja na temelju tih informacija.

'Projekt u osnovi zauzima kritički stav s ciljem osvještavanja o još uvijek velikom problemu. Korištenje pametnih uređaja danas je postao određeni standard i velik dio populacije koristi ih između ostalog u svrhu snalaženja u prostoru koji nam je nepoznat, stoga je aplikacija MINE zamišljena kao sloj minski sumnjivih područja i područja koja su nekoć bila označena kao minski sumnjiva ucrtan preko mapa. Na taj način bi sumnjivi tereni bili jasno predočeni i dostupni svima te vidljivi u svakom trenutku u odnosu na područje u kojem se korisnik nalazi, ali i ažurirani ovisno o stanju razminiranosti. Prilikom približavanja označenim terenima, aplikacija bi signalizirala upozorenje, a u njoj je zamišljeno i planiranje ruta kretanja uzimajući u obzir minski sumnjiva područja', objasnio je Peranović za tportal.

Peranović, koji je rođen 1989. u Vinkovcima, završio je srednju Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, smjer grafički dizajn, a preddiplomski studij Dizajna vizualnih komunikacija završio je na Umjetničkoj akademiji u Splitu te je paralelno na Filozofskom fakultetu u Osijeku stekao i Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu. Školovanje je nastavio na zagrebačkom Studiju dizajna i stekao diplomu magistra dizajna, a sudjelovao je u nizu izložbi i festivala te je 2014. kao član tima BOKTE osvojio 2. mjesto za the_zine projekt na festivalu Dan D.

Nove tehnologije pomažu i štete društvu - kritički angažman

'Kako sam veći dio djetinjstva proveo u Slavoniji, ideju za projekt sam pronašao u svom dječjem strahu od minskih polja kojih je u to vrijeme bilo znatno više nego što ih je danas. Livade i njive oko mog grada bile su zarasle i označene visokim crvenim metalnim tablama na kojima su bile otisnute lubanje s natpisima koje tada nismo znali pročitati, ali znali smo da dalje od znaka ne smijemo ići. Činjenica kako još uvijek postoje teritoriji zagađeni minama prerasla je u ideju o aplikaciji koja ima funkciju svojevrsnog Geiger-Müllerova brojila u prenesenom kontekstu mina. Projekt je realiziran u konceptualnom i dizajnerskom smislu što je zadovoljavalo potrebe studija, no aplikacija nije realizirana u programerskom smislu zbog tehničke zahtjevnosti', objasnio je Peranović.

'Hrvatska je odlična platforma za bilo kakvo kritičko djelovanje jer konstantno nam se događaju problemi koji se tiču svih, a na koje netko treba reagirati, dati odgovor ili ponuditi rješenje', smatra Peranović i dodaje: 'Što se tiče konkretno napretka novih tehnologija, mogu reći kako u isto vrijeme promišljanje o njihovu utjecaju rapidno opada do granica u kojima ljudi mijenjaju načine razmišljanja ne propitujući imaju li te promjene pozitivan ili negativan utjecaj. S jedne strane nove tehnologije uvelike pomažu društvu dok u isto vrijeme čine ogromnu štetu i logično je kako iz toga proizlazi kritički angažman. Smatram kako je kritičko promišljanje novih tehnologija relativno mlada disciplina, ali potreba za njom će postajati veća s daljnjim razvojem tehnologija.'

  • +5
Martin Peranović - mobilna aplikacija MINE Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Martin Peranović