MISTERIJ METAMORFOZA

Prva cjelovita retrospektiva stvaralaštva Dimitrija Popovića

23.01.2017 u 15:40

  • +6

Predstavljanje izložbe 'Dimitrije Popović - Retrospektiva 1966. - 2016. Misterij metamorfoza'

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Bionic
Reading

Velika retrospektivna izložba Dimitrija Popovića 'Misterij metamorfoza' kojom se, kako je umjetnik rekao, kroz svoja djela vraća samome sebi, otvara se u srijedu, 25. siječnja u Galeriji Klovićevi dvori

Postavljena na čak tri kata Klovićevih dvora i s 355 radova nastalih u proteklih pedesetak godina stvaralaštva tog uglednog slikara, kipara, grafičara, dizajnera i literata izložba je dosad najcjelovitije predstavljanje njegova stvaralaštva u Hrvatskoj.

'Bio je izazov iz golemog materijala osmisliti jedan kontinuitet kako bi se vidjela suština i pokazalo ono najkarakterističnije za moj rad', rekao je Dimitrije Popović na konferenciji za novinare.

Podsjetivši na svoju retrospektivu 1987. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, te prostoru Ex Macello u Padovi 2002. Popović je objasnio kako je ova izložba najopsežnija jer pokazuje sve bitne elemente njegova stvaralaštva ne samo u tematskom smislu, nego i medija u kojima je radio, od klasičnih do modernih.

Svoj umjetnički opus nastao od 1966. do 2016. godine, umjetnik prati svojevrsnim razgovorom sa samim sobom, čime se dobiva dodatna dimenzija, detaljno objašnjavajući pojedine cikluse u tekstu kataloga 'Solilokvij o misteriju metamorfoza'.

Po njegovim riječima, uvijek ga je zanimala tema i sadržaj iz kojega proizlazi i način na koji oblikuje što će se, uz zaokruženost njegova rada, vidjeti i na retrospektivi.

Biserka Rauter Plančić, koja je uz umjetnika odabirala radove za izložbu, ocijenila je kako je riječ o prvoj pravoj cjelovitoj retrospektivi njegova stvaralaštva, predstavljenoj u vrlo atraktivnom likovnom postavu koji je prostorno oblikovala Nikolina Jelavić.

Smatra kako, bez obzira što je riječ o vrlo poznatom i omiljenom umjetniku, izložba ima puno toga novog za otkriti.

'Izložba je koncipirana s osvrtom na izbor najprobranijih djela iz svih ciklusa sagledanih s motrišta vrijednosti i prinosa koji njegov opus čini u korpusu likovne povijesti umjetnosti 20. stoljeća i suvremene vizualne produkcije', rekla je.

Popovićev rad predstavljen je sliljedom njegova polustoljetnog stvaralaštva, od ranih radova, prvih crteža preko ciklusa Eros i tanatos, Omaggio a Leonardo, Judita, Corpus Mysticum, Omaggio a Dante, Saloma, Magdalena, Marilyn Monroe, Ole Dali, Ave Mantegna, Misterijum Luče mikrokozma, Alegorije o Arkadiji, Kafka, Harmonije, Frojdizmi.

'Dimitrije Popović stvara u neprestanim metamorfozama, a više od desetak godina bavi se i spisateljskim radom, od stručnih knjiga do romana i kratkih priča', napomenula je Rauter Plančić.

  • +16
Retrospektiva Dimitrija Popovića 'Misterij metamorfoza' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dimitrije Popović

Po riječima kustosice izložbe Ane Medić, umjetnik, suvereno se krećući unutar polja širokih kulturoloških, filozofskih, književnih i likovnih konteksta kojima uokviruje i vlastito stvaranje, tom retrospektivom zauzima 'autentičnu poziciju u kontekstu moderne i postmoderne hrvatske i europske umjetnosti sa svim ambivalentnostima kojima samo stvaralaštvo izmiče njegovim teorijskim određenjima'.

'Umjetnikov pokušaj da u pisanoj formi promišlja sve teme, tematske cikluse i medije kojima se njegov rad istovremeno afirmira i kao slikarstvo, crtež, grafika, asamblaž, objekt, skulptura, instalacija, fotografija ili performans upućuje na nedjeljivost njegove umjetničke prirode, bića koje teži stvaranju, spoznavanju, refleksiji u slikama u kojima kroz ljudsko tijelo izražava tajnu čovjekove prirode, njene duhovne i fizičke egzistencije transponirane u simboličke slike svjetovne i sakralne tematike', ocijenila je.

Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori, rekao je kako se izložba otvara nekoliko dana prije Noći muzeja jer im je želja da ju pogleda što više ljudi, a njome i otvaraju novogodišnju sezonu.

'Ponosni smo na tu izložbu i velika nam je čast što je Dimitrije Popović odabrao naš prostor za obilježavanje 50 godina umjetničkog stvaralaštva', napomenuo je.

Za Noć muzeja, 27. siječnja, autor je osmislio umjetničku instalaciju MozArt u ponoć, posvećenu slavnom skladatelju, koja naslovom implicira fenomen pojma Arta u Wolfgangovu prezimenu.

Izložba ostaje otvorena do 19. ožujka.