ZBIRKA DANIJELA REŽEKA

Proputovao je svijet i sakupio zavidnu kolekciju bikova

19.01.2017 u 11:20

Zbirka Danijel Režek

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Danijel Režek

Bionic
Reading

Zagrebački Muzej Mimara od četvrtka predstavlja jedinstvenu zbirku gospodarstvenika Danijela Režeka, koja se temelji na samo jednom motivu - bika.

Osim na jedan animalistički motiv zbirka je usredotočena i na samo jednu formu - kiparsku u kojoj je motiv bika realiziran.

Izložit će se osamdesetak skulptura koje je Režek sakupljao na brojnim poslovnim putovanjima, od Kine, Rusije, Kazahstana do Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Europe.

"Motivi bika gotovo su isključivo u kiparskoj formi oblikovani u tradicijskom pučkom oblikovnom postupku u različitom materijalima, kamenu, bronci, staklu, drvu, metalu i različitim bojama, a u tim formama upoznajemo i tradicijsku kulturu dalekih i različitih naroda što Zbirku obogaćuju upravo tom kulturološkom komponentom i likovnom raznovrsnošću", ustvrdio je u predgovoru kataloga Milan Bešlić.

Kao osobito vrijedno iz zbirke ističe njezina djela hrvatskih kipara u velikom rasponu, od klasika Džamonje, Bakića, Mačukatina preko keramičara Salvara do mlađih autora, Vesne Bašljan i drugih.

"Specifičnost Zbirke jest i u činjenici da su sva djela manjih dimenzija što samo potvrđuje dobro znanu tezu da je 'manje-više', što će se na ovoj izložbi i pokazati u likovnoj razvedenosti forme i u brojnim i različitim oblikovnim postupcima", ocijenio je.

Izložba, ostvarena u organizaciji Muzeja Mimara i Muzeja Međugorja, ostaje otvorena do 5. veljače.

Do istog datuma u "Mimari" se može razgledati i međunarodna izložba podvodne fotografije "Jedan život - una vita - Ein Leben", koja kroz linije horizonta između nadmorskog i podvodnog svijeta propituje granice ljudskog uma.

Izlažu trojica fotografa - austrijski Gerlad Fischer, talijanski Claudio Palmisano i hrvatski Borko Pusić.