PARIZ

Centar Pompidou ulaže 110 milijuna eura u novo ruho

17.01.2017 u 09:00

Bionic
Reading

Pariški Centar Georges Pompidou ove godine obilježava četiri desetljeća od otvaranja u srcu stare jezgre glavnog grada Francuske. Modernistička će građevina u povodu toga biti obnovljena budžetom od oko 110 milijuna eura

Centar Georges Pompidou izgrađen je 1977., a sastoji se od javne knjižnice, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i IRCAM-a (Centar za muziku i akustična istraživanja). Nazvan je po francuskom političaru Georgesu Pompidouu koji je za svog predsjedničkog mandata pokrenuo ideju o izgradnji centra. Centar Pompidou projektirali su tada nepoznati arhitekti Renzo Piano i Richard Rogers koji su odlučili na eksterijer zgrade postaviti elemente koji su tipični za interijer kao što su pokretne stepenice, dizala, cijevi i masivna čelična konstrukcija zgrade, što do tad nije bilo uobičajeno.

U povodu proslave 40 godina rada Centra Pompidou najavljeno je i renoviranje eksterijera zgrade koje bi trebalo koštati oko 110 milijuna eura, od čega će se 20 milijuna potrošiti na novi lift. Direktor Centra Pompidou Serge Lasvignes najavio je kako bi renovacije trebale trajati do 2020., ali da u tom razdoblju ne planiraju zatvarati muzej i ostale ustanove smještene u Centru Pompidou.

Naime, kako je zgrada konstruirana tako da su prema van izmješteni brojni elementi kako bi se stvorilo više galerijskog prostora unutra, potrebno je redovito održavati fasadu koja je stalno izložena vremenskim (ne)prilikama. Centar Pompidou već je od 1998. do 2000. jednom rekonstruiran, na što se tada potrošilo oko 95 milijuna eura.

Ovaj je kulturni centar i danas iznimno popularan među posjetiteljima Pariza te ga je prošle godine posjetilo 3,3 milijuna ljudi. Četrdeset godina Centra Pompidou bit će proslavljeno ove godine nizom izložbi i raznolikih kulturnih događaja diljem Francuske.