Kulturmiks FILHARMONIJA NA LABI

Otvoreno arhitektonsko čudo u Hamburgu

  • Autor: Hina/V.I.
  • 12.1.2017 9:51:41
  • 11.1.2017 22:28:03

U srijedu navečer je u Hamburgu nakon višegodišnje gradnje i skandala oko troškova uz nazočnost kancelarke Angele Merkel i predsjednika Njemačke Joachima Gaucka otvorena arhitektonski jedinstvena Filharmonija na Labi (Elbphilharmonie)

'Toliko smo oduševljeni akustikom u ovoj dvorani da smo uvjereni da se radi o najboljoj koncertnoj dvorani na svijetu', rekao je uoči otvorenja glavni glazbeni direktor Hamburga, dirigent Kent Nagano.

Filharmonija na Labi se gradila preko deset godina i njena gradnja je bila popraćena brojnim skandalima oko financiranja. Prvobitni troškovi gradnje zdanja švicarskog arhitektonskog ureda Herzog&Meuron trebali su iznositi 77 milijuna eura. Na kraju se cijena više nego udeseterostručila tako da su se konačni troškovi popeli na 789 milijuna eura.

450898,448184,440057,442662

Stručnjaci visoku cijenu povezuju s činjenicama da se pri gradnji posezalo za individualnim rješenjima, a ne industrijski proizvedenim dijelovima, pri čemu je jedinstvenu akustiku dvorane trebalo zaštititi od buke prometne luke u kojoj se nalazi, što se pokazalo kao vrlo kompliciran naum. U kompleksu zgrade, koja je izgrađena na temeljima stare žitnice i čiji gornji dio podsjeća na jedra jedrenjaka, nalaze se i hotel i kompleks luksuznih stanova, u koje također ne smiju dopirati zvukovi iz koncertne dvorane.

Čitava zgrada se uklapa u ambijent nove lučke promenade koju je projektirala prošle godine preminula slavna arhitektica Zaha Hadid.

Gradonačelnik-premijer Hamburga, koji uživa status grada-savezne pokrajine, Olaf Scholz, objasnio je kako su bivše gradske vlasti odgovorne za nezadovoljstvo građana vezano uz drastičan porast troškova gradnje.

'Procjena troškova je od samog početka bila nerealistična', rekao je Scholz.

Hamburg se otvorenjem Filharmonije na Labi nada novim impulsima za turizam. Ugledni dnevnik New York Times svrstao je Hamburg, kao jedini njemački grad, na listu gradova koje treba posjetiti ove godine, a kao jedan od razloga je navedena i nova zgrada Filharmonije.

Od svjetskog ugleda nove koncertne dvorane nove impulse očekuju i njemačke udruge klasičnih glazbenika.

'Filharmonija na Labi će svojom arhitekturom i ponudom privući i one građane koji dosad nisu imali mnogo kontakata s klasičnom glazbom', rekao je Gerald Mertens, direktor Njemačke udruge orkestralnih glazbenika.

O zanimanju građana za Filharmoniju svjedoči i podatak da su rasprodane ulaznice za sve koncerte u ovoj sezoni.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još