Kulturmiks ŠTRAJK OSOBLJA

U Parizu zatvoreni muzeji i spomenici

Zbog štrajka osoblja u muzejima i velikim francuskim nacionalnim spomenicima zatvorene su prestižne pariške znamenitosti poput Slavoluka pobjede, muzeja Orsaya i Centra Pompidoua, priopćio je Centar za nacionalne spomenike (CMN)

Sindikat zaposlenika u ministarstvu kulture, pod čijom su nadležnosti muzeji i spomenici, pozvao je na štrajk u znak prosvjeda protiv smanjenja osoblja u sklopu vladine politike osjetnog smanjenja broja radnih mjesta u javnoj upravi.

Sindikalni pokret je krenuo iz Centra Pompidoua gdje je izložena najveća kolekcija moderne europske umjetnosti, koji je zatvorena za javnost još od 23. studenoga.

Štrajk je u srijedu zahvatio i Slavoluk pobjede, muzej Orsay, koji je posvećen slikarstvu XIX. stoljeća, i gotičku kapelu Sainte-Chapelle iz XIII. stoljeća, koji su svi zatvoreni za posjetitelje.

Otvoreni su ostali Louvre i dvorac Versailles.

Kako bi se smanjio veliki javni dug zemlje, francuska vlada je među ostalim odlučila ne zamijeniti svakog drugog službenika koji odlazi u mirovinu, zbog čega je ukinuto nekoliko tisuća radnih mjesta u javnom sektoru.

Ako se štrajk proširi, mogao bi zahvatiti i turističke znamenitosti izvan Pariza, poput otoka Mont Saint-Michela i srednjovjekovne utvrde Carcassonne.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još