ZVUKOVI KUKACA

Evo kako pohotna stjenica pjeva penisom, a kako se glasa strizibuba

29.12.2016 u 10:03

  • +7

Otvorena izložba Zvukovi kukaca u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju otvorena je zanimljiva izložba naslovljena 'Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih', a nudi uživanciju u zvucima marljivih, najmanjih pjevača

Tijekom razgledanja izložbe pratit će vas zvukovi kojih se neki od vas sjećaju iz djetinjstva, a koje danas možemo čuti samo u čistim, netaknutim dijelovima prirode, obećavaju organizatori izložbe čiju koncepciju potpisuje dr.sc. Iva Mihoci, a kao autori navode se Mihoci i Petar Crnčan.

U prvoj sobi zvučnog prostora prikazana je raznolikost kukaca pjevača te osnovni podaci o načinima na koje kukci stvaraju i čuju zvuk. Nakon toga u hodniku vas dočekuje model vrijednog mrava s prikazom struktura pomoću kojih pjeva. Takve strukture prikazane su i na modelima stidljive pipe, skrovitog rovca i ratoborne bogomoljke u sljedećoj sobi.

Postav izložbe završava marljivim pjevačima po čijoj pjesmi mnogi od nas pamte ljeto. Najpoznatiji među njima je neumorni poljski šturak, a društvo mu pravi moćna hrastova strizibuba. U ovom zboru od svih vrsta zasigurno je najglasniji i najbizarniji pjevač perverzna i pohotna vodena stjenica koja pjeva – penisom, piše u najavi izložbe koja ostaje otvorena do kraja srpnja 2017., a nudi vizualni i auditivni užitak.