POTPIS JE AUTENTIČAN

Ravnateljica galerije tvrdi da Baconovi crteži nisu falsifikati

28.12.2016 u 18:08

Bionic
Reading

Nakon što je objavljeno da crteži umjetnika Francisa Bacona s nedavno otvorene izložbe 'Granice uma' možda nisu originali javila se i Umjetnička galerija Dubrovnik, demantiravši te navode. Ravnateljica i kustosica izložbe Vesna Delić Gozze naglasila je kako je u sudskom postupku dokazan autentičan Baconov potpis na izloženim primjercima

Umjetnička galerija Dubrovnik opovrgnula je danas tvrdnje objavljene u Jutarnjem listu kako na nedavno otvorenoj izložbi 'Granice uma', jednog od najznačajnijih umjetnika FrancisaBacona, možda nisu izloženi originali. Naime, Jutarnjilist objavio je da stručnjak za Bacona, MartinHarrison, smatra kako su ovi crteži 'parodija i duboko nepoštivanje Baconova rada', kao i da se ova djela ne nalaze u službenom katalogu Baconovih radova objavljenih ljetos.

'Znatan broj stručnjaka jest potvrdio autentičnost djela, a za ovaj predmet posebno je važno da je u sudskom postupku dokazan autentičan Baconov potpis. Katalog Baconovih djela engleskog izvođača, objavljen u lipnju 2016., ne sadrži, koliko mi je poznato, Baconove crteže, nego samo slike na platnu', izjavila je za Hinu ravnateljica Umjetničke galerije Dubrovnik i kustosica izložbe VesnaDelić Gozze te je dodala kako je najvažnije to da je grafolog utvrdio autentičnost potpisa, što se u novinskom napisu i dovodi u sumnju, a i sam restaurator za papir, koji je bio prisutan kada su djela došla u Dubrovnik, nije primijetio ništa sporno na crtežima.

Zbog cijelog slučaja Umjetnička galerija poslala je medijima tekst odvjetnika Umberta Guerinija koji se tom zbirkom bavi već dvadesetak godina, a u kojem se navodi kako su se sve do 1997. svi slagali da Bacon nije radio crteže, što je i sam umjetnik govorio, no te je godine četrdeset njegovih crteža malog formata prodano Galeriji Tate te su oni potvrđeni kao autentični.