MONOGRAFIJA O BRANKU KINCLU

Skupini hrvatskih autora međunarodna nagrada 'Ranko Radović' u Beogradu

22.12.2016 u 13:34

Bionic
Reading

Udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) dodijelila je ovogodišnju nagradu "Ranko Radović" za doprinos arhitekturi skupini hrvatskih autora za monografiju Branko Kincl.

U kategoriji za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu, nagradu za monografiju o zagrebačkom arhitektu i akademiku Branku Kinclu, u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobili su autori Zlatko Karač, Alen Žunić, Iva Körbler, Hela Vukadin Doronjga i Toni Bešlić.

Međunarodnu nagradu "Ranko Radović", koja nosi ime poznatog beogradskog arhitekta od 2006. godine, dodjeljuje ULUPUDS kao utemeljitelj te Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, kao suosnivači, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije: za kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi, objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini i do datuma dodjele nagrade, te za kritike, eseje, knjige i predavanja, druga kategorija je nagrada za realizirano arhitektonsko djelo i treća kategorija su televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije.

Dodjelu nagrada prati i izložba u predvorju Naklade Ilije M. Kolarca, na kojoj su predstavljeni svi sudionici natječaja i nagrađeni radovi, a trajat će do 28. prosinca.

Branko Radović, po kojem nagrada nosi ime, poznati je beogradski arhitekt, publicist i teoretičar arhitekture, doktorirao je na Sorboni, a jedan je od utemeljitelja Udruge likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) koja od 2006. godine, godinu dana nakon Radovićeve smrti, utemeljuje ovu međunarodnu nagradu u tri kategorije.