NAVALA STRANACA

Tehnički muzej u porastu s brojem posjetitelja

09.12.2016 u 14:18

Bionic
Reading

Premda se na kraju godine rezultati posjećenosti još zbrajaju i bit će poznati u siječnju, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Markita Franulić otkriva kako je u protekloj godini taj muzej zabilježio porast stranih posjetitelja, čemu je zasigurno doprinijelo i što je imenu muzeja dodano ime velikog znanstvenika čiji su izumi zadužili svijet

'Zadovoljni smo proteklom godinom, sada završavamo programe i u prosincu zbrajamo rezultate, no dosad smo imali oko 160 tisuća posjetitelja što nas ponovno čini jednim od najposjećenijih muzeja u Zagreba i u Hrvatskoj', rekla je Franulić za Hinu.

Sve veći broj inozemnih gostiju Franulić povezuje s promjenom imena muzeja u 2015. godini, nakon koje je uslijedilo i postavljanje velikog neonskog natpisa s imenom Nikole Tesle na pročelje zgrade u Savskoj. 

'Teslino ime u nazivu muzeja privlači strane posjetitelje, no donijelo nam je i obavezu da proširimo programe vezane uz njegov rad', dodala je, podsjetivši na aplikaciju 'Tesla lab', napravljenu u suradnji s FER-om, koja bi uskoro trebala omogućiti da se posjetitelji putem pametnih telefona upoznaju s Teslinim pokusima koji se izvode u muzejskom kabinetu. 

S vizijom budućnosti i modernizacije utemeljenom na baštini i idejama Nikole Tesle, Tehnički muzej uveo je još jedan tehnološki novitet kojim bi mogao privući posjetitelje.

Od četvrtka je na ogradi Muzeja postavljen novi interaktivni ekran, koji je vrijedan 130 tisuća kuna i instaliran u sklopu sponzorskog ugovora s tvrtkom RWE Hrvatska, a u okviru kojega je tijekom dvije godine suradnje i ugrađeno grijanje u Kabinet Nikole Tesle.

Putem fotografija i tekstova prolaznici će se moći upoznati s brojnim muzejskim sadržajima, muzejskim odjelima, aktualnim izložbama, edukativnim radionicama. 

'Interaktivni ekran je dobra platforma za komunikaciju s građanima i potencijalnim posjetiteljima koji će već na prvom koraku, ispred muzeja i izvan radnog vremena, moći vidjeti koji se programi i događanja održavaju u muzeju te planirati budući posjet', istaknula je Franulić. 

Od skorašnjih aktivnosti najavila je da će se uskoro predstaviti još jedna aplikacija za pametne telefone - ona vezana za velikane znanosti i tehnologije čije se biste nalaze u dvorištu Muzeja, dok će se tijekom zimskih praznika organizirati radionice za djecu posvećene astronomiji.

U povodu održavanja Adventa 13. prosinca održat će se prigodna radionica za djecu u suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu na kojoj će se tehnikom ručnog oslikavanja tekstila izrađivati ukrasi za bor.

'Planiramo i niz programa za sljedeću godinu, no sve ovisi o rezultatima natječaja', napomenula je Franulić, dodavši da se sada čekaju rezultati europskog projekta na koji je Tehnički muzej aplicirao s ciljem veće obnove, uvođenja novih odjela i suvremenije prezentacije. 

'Željno očekujemo i obnovu našeg dvorišta koji je zajedno sa zgradom kulturno dobro i podliježe posebnom sustavu obnove, kao i nastavak radova na obnovi pročelja', dodala je.