SVE JE NA SUDU

Srbija odbila Talijanima vratiti slike starih majstora

08.12.2016 u 14:45

Bionic
Reading

Osam slika talijanskih umjetnika izloženih u Narodnom muzeju u Beogradu, za koje je tužilaštvo suda u Bologni tražilo privremenu zapljenu, ostaje u tom muzeju. Odlučio je tako Viši sud u Beogradu, uz obrazloženje da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za usvajanje zahtjeva talijanskog tužilaštva, javlja srpski Blic

Sud je pri donošenju odluke između ostalog procjenjivao postoje li u konkretnom slučaju sumnje da su prijavljene službene osobe iz Italije i Srbije poduzimanjem opisanih radnji počinile kaznena djela nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima ili nekog drugog kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti, a što bi bili valjani razlozi za odobravanje mjera privremenog oduzimanja predmeta Narodnom muzeju u Beogradu.

Kako navodi Blic, u Bologni je u tijeku kazneni postupak protiv dva srpska i nekoliko talijanskih državljana zbog sumnje da su nakon Drugog svjetskog rata slike malverzacijama završile u Beogradu.

Uz zahtjev tužilaštva u Bologni za privremenu zapljenu osam umjetničkih slika, zahtijevana je restitucija umjetničkih djela u Republici Italiji jer, kako su tvrdili nadležni organi te države, osim što predstavljaju materijalni dokaz u kaznenom postupku, riječ je o dobrima koja su zakonito vlasništvo te države.

U pitanju su djela srednjovjekovnih majstora Tiziana, Tintoretta, Carpaccija, Paola Venezianija i Spinella di Luce Spinellija.

Srpski dnevni list Danas, kako je tportal.hr već pisao, kao odgovornog za prodaju slike Narodnom muzeju u Beogradu spominje kontroverznog hrvatskog kolekcionara Antu Topića Mimaru

Iz Narodnog muzeja u Beogradu priopćili su da su sva umjetnička djela u zbirkama Narodnog muzeja zakonito vlasništvo Republike Srbije i napomenuli da nisu dobili nikakav službeni zahtjev talijanskog tužilaštva zbog osam spornih slika.