IZLOŽENI SU PRITISCIMA

Kulturnjaci od premijera i predsjednice traže: Zaštitite profesore Filozofskog

08.12.2016 u 11:40

Bionic
Reading

Inicijativa Kulturnjaci 2016. u četvrtak je uputila pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, a isto će poslati i predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, a od njih traže zaštitu profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji su izvrgnuti pritiscima zbog protivljenja spajanju tog fakulteta s Katoličko-bogoslovnim.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu već tri mjeseca traje kriza upravljanja i onemogućava se normalno funkcioniranje te ustanove. Za to su odgovorni Rektor i Senat Sveučilišta u Zagrebu koji su nizom pravno dvojbenih odluka – od nezakonita i nepotrebna poništavanja izbora za Studentski zbor Fakulteta do postavljanja privremene uprave bez komunikacije s Fakultetskim vijećem – svjesno zaobišli procese odlučivanja na Fakultetu i njime se sada zapravo upravlja iz Senata. Privremena pak uprava, nametnuta iz Senata i bez demokratske legitimacije, nizom postupaka, kao što su cenzuriranje elektronske komunikacije i upućivanje prijetnji kaznenim progonom, na Fakultetu provodi samovolju i zavodi atmosferu straha, stoji u uvodnom dijelu pisma koje su Kulturnjaci 2016. u četvrtak prije sjednice Vlade RH urudžbirali premijeru Andreju Plenkoviću priloživši pismu 1.800 potipisa potpore svojoj incijativi za zaštitu profesora Filozofskog fakulteta.

Činjenica da najveći fakultet u Hrvatskoj tako dugo ne može normalno funkcionirati sama je po sebi porazna, ali i potencijalno vrlo opasna za cijelo Sveučilište u Zagrebu, nastavlja se u pismu te se tumači da povod za opisani niz događaja leži u odbijanju Fakultetskog vijeća da prihvati ugovor s Katoličkim bogoslovnim fakultetom o zajedničkom obrazovanju kadrova, zbog čega su profesori i studenti Filozofskog fakulteta koji su odlučili odbiti takvu suradnju izloženi pritiscima.

'Pozivamo na poštivanje njihove odluke, ali i na nužnost zaštite, u svakom obliku, sekularnosti javnih institucija poput sveučilišta. Upravljajući Filozofskim fakultetom iz Senata, rektor Damir Boras očito pokušava provesti različite partikularne interese klijentelistički umreženih pojedinaca koji trenutno drže u rukama Sveučilište u Zagrebu, kao i interese nekih institucija izvan Filozofskog fakulteta, a pritom ne vodi nimalo računa o dobrobiti Filozofskog fakulteta i visokog obrazovanja. Iako su na vrijeme upoznata sa stanjem stvari, nadležna tijela već mjesecima zatvaraju oči pred tim institucionalnim nasiljem, ali je zato međunarodna javnost vrlo brzo prepoznala pritiske kojima su izloženi profesori i studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Prošli tjedan organizirano je online potpisivanje pisma solidarnosti i podrške, najprije u akademskim krugovima, a zatim i u široj javnosti, koje je za samo tri dana potpisalo preko 1000 pojedinaca. Među njima su neki od najuglednijih intelektualaca i sveučilišnih profesora iz cijeloga svijeta: povjesničarka Maria Todorova, geograf David Harvey, sociologinja Saskia Sassen, filozofi Etienne Balibar, Renata Salecl, Rastko Močnik, Sandro Mezzadra i Costas Douzinas, ekonomist Yanis Varoufakis, psiholozi Satoshi Kanazawa i Stephen Reicher, kazališni redatelj Robert Wilson, predsjednik Međunarodne federacije za ljudska prava Dimitris Christopoulos i mnogi drugi. Njima su se iz Hrvatske pridružili brojni akademski radnici sa zagrebačkog i ostalih sveučilišta, među kojima i nekadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, nekadašnji predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje Jasna Krstović, članovi HAZU, ali i mnogi književnici, redatelji, glumci, glazbenici i umjetnici. Potpisivanje i dalje traje, a mi u prilogu šaljemo tekst pisma podrške i dosad prikupljene potpise. Poštovani predsjedniče Vlade, apeliramo na Vas da zaustavite zloupotrebu procedura, da stanete na kraj zloupotrebi autonomije sveučilišta i da zaštitite nastavnike i studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Omogućite im normalan rad i poštivanje autonomije demokratskog odlučivanja na njihovu fakultetu', zaključuju u smom pismu Kulturnjaci.