SERIJA PREDAVANJA

Daniel Rafaelić priča priče starih Egipćana

06.12.2016 u 15:38

Bionic
Reading

U četvrtak 1. prosinca u knjižari Vuković&Runjić počinje serija predavanja cijenjenog povjesničara i egiptologa Daniela Rafaelića, a on će povesti na uzbudljivo putovanje spisima, pjesmama i pričama starih Egipćana

Dok će se prvo predavanje dotaknuti kralja Keopsa i čarobnjaka, šećer na kraju bit će stihovi ljubavne poezije iz 1200 g.pr. Kr., sve u ritmu jednom tjedno četvrtkom u 18.30 sati, priopćili su iz knjižare Vuković&Runjić.

Književnost starog Egipta, sačuvana na papirusima raspršenim po brojnim svjetskim muzejima, često je imala i višu funkciju; s jedne strane odražavala je stvarnost faraonskog doba dok je s druge osiguravala čitatelju i dodir metafizike. Svaka od priča miješa stvarno i imaginarno, svaka ima i do danas nerazjašnjene rebuse i ključeve za dodatno razumijevanje vremena kada su Egiptom vladali faraoni. Ti su tekstovi često i kritični prema vlasti, bave se ratovima, atentatima na vladara te orgijastičkim ponašanjem pojedinih članova faraonovog dvora.

S druge pak strane štite tzv. malog čovjeka, detaljno opisuju njegove ljubavne boli i zanose, unutarnje borbe i javna slavlja. Prolazeći kroz ove tekstove, polaznici će uz sama predavanja vidjeti neke od rijetkih filmskih uprizorenja staroegipatskih priča, kao i neke od najvažnijih umjetnina koje se napajaju baš tim tekstovima.

Obogatit će pritom svoje poznavanje izvorišta svjetske pisane riječi, povijesti i arheologije starog Egipta, upoznati se s nekim od manje poznatih lokaliteta i podsjetiti na najpoznatije umjetničke vrhunce civilizacije koja je još uvijek neraskidivo povezana i s našom sadašnjošću.

Raspored predavanja

Kralj Keops i čarobnjaci – 2500. g. pr. Kr. (1.12.2016.)
Najpoznatiji od svih faraona za drevne je Egipćane bio junak serije priča u kojima se dokoni faraon bori s čarima nagih haremskih djevojaka kao i brojnim čarobnjacima koji su obitavali na dvoru graditelja Velike piramide.

Priča o razgovorljivom seljaku – 2100. g. pr. Kr. (8.12.2016.)
Rijetko je koja priča iz prošlosti sačuvala toliku humanost i brigu za drugoga, poput ove. Opljačkan, pretučen i obespravljen, seljak odluči potražiti zadovoljštinu kod samog faraona. Njegova mu je elokventnost u tome najjače oružje. Njegov je glas ponovno oživio i u jednom od najljepših filmova modernog Egipta.

Priča o brodolomcu – 1900. g. pr. Kr. (15.12.2016.)
U svojoj osnovi iznimno cinična, ovo je priča u kojoj nasukani mornar na začaranom otoku susreće čudesna bića i duše umrlih. Ona ipak ima svoju stvarnu potvrdu u slavnoj ekspediciji faraonke Hatšepsut u do tada nepoznatu, a iznimno opasnu, zemlju Punt.

Roman o Sinuheu – 1800. g. pr. Kr. (22.12.2016.)
Brutalno ubojstvo faraona Amenemheta pronašlo je svoje utočište i u najljepšoj i najnapetijoj od svih staroegipatskih priča. Često nazivana i romanom, ona je iznimno utjecala kako na književni, tako i na filmski izgled drevnog Egipta.

Priča o dva brata – 1200. g. pr. Kr. (12.1.2017.)
Bratsko suparništvo čest je motiv staroegipatske uljudbe, no nikad se jedan drevni tekst nije toliko približio jednom od najpoznatijih tekstova iz Biblije. Ne čudi stoga da je baš ovaj tekst nerijetko transponiran u poeziju, književnost i kinematografiju.

Ljubavna poezija – 1200 g. pr. Kr. (19.1.2017.)
Ciklus ljubavnih pjesama koje su Egipćani i Egipćanke posvećivali svojim ljubavima i danas oduševljavaju kako bogatstvom svojih motiva, tako i svojim egzotičnim jezikom. Prepune strasti, putenosti i ljubavnog zanosa, predstavit će se polaznicima onako kako te pjesme i zaslužuju – uživo uz glazbenu pratnju.