UŽIVO IZ LISINSKOG NA HRTI

Glazba HRT-a 'Rekvijemom' osvaja novi medijski prostor

06.12.2016 u 12:39

Bionic
Reading

Ugledni bečki orkestar Wiener Concert Verein i Zbor Hrvatske radiotelevizije u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskoga večeras u 19.30 sati u okviru ciklusa Svijet glazbe te u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb donose pravu glazbenu poslasticu. Njezin će najatraktivniji dio, Mozartov 'Rekvijem', gledatelji prvi put imati prigodu pratiti uživo pomoću multimedijske usluge Hrvatske radiotelevizije HRTi, priopćili su s HRT-a

Prema riječima Ivane Kocelj, rukovoditeljice Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije, ovo je još jedan korak naprijed prema što široj dostupnosti sadržaja koji stvara Radna jedinica Glazba Hrvatske radiotelevizije i stjecanju novih poklonika.

'Umjetnička glazba neprolazne ljepote i roka trajanja koju izvode ansambli Hrvatske radiotelevizije uglavnom je rezervirana za specijalizirane kulturne programe, Treći program Hrvatskoga radija i Treći program Hrvatske televizije. Plasmanom na digitalnu platformu otvara se mogućnost stjecanja novih poklonika, posebno među mlađom generacijom', kaže Kocelj i otkriva zašto je odabran baš Mozartov 'Rekvijem'.

'Za ulaz u novi medijski prostor odabrali smo, gotovo manifestno, jednu od najpoznatijih skladba klasične glazbe koja je svjetsku slavu u suvremenome svijetu masovnih medija doživjela zahvaljujući Formanovu 'Amadeusu'. Ta je premijera na multimedijskoj usluzi HRTi, pored svega, još jedan doprinos i proslavi 75. godišnjice djelovanja Zbora Hrvatske radiotelevizije u znaku koje protječu trenutačna i prošla koncertna sezona toga ansambla', objašnjava Kocelj.

Orkestru Wiener Concert Verein i Zboru Hrvatske radiotelevizije, navodi se u priopćenju, pridružit će se i solisti: sopranistica Ivana Lazar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Ivo Gamulin i bas Ivica Čikeš. Osim 'Rekvijema' kojim koncert završava bit će izvedena i 'Koračnica za pogreb kraljice Mary i Chancony u g-molu za gudače' Henryja Purcella, Cantus in memoriam Benjamin Britten' Arva Parta i 'Glazba za gudače' Frane Paraća.

Osobit, taman, dramatičan, veličanstveni Mozartov 'Rekvijem' večeras od 19.30 možete pratiti pomoću multimedijske usluge HRTi (www.hrti.hr).

U istom programu moći će pet dana nakon zagrebačke izvedbe uživati i austrijska publika u Brahmsovoj dvorani u Musikvereinu u okviru redovitoga pretplatničkog ciklusa Wiener Concert Vereina, ujedno i Festivala hrvatske glazbe u Beču. U obilježavanju 260. godišnjice rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta i izvedbi njegova glasovitoga 'Rekvijema' upravo u Beču u kojemu je to remek-djelo nastalo, sudjelovat će i hrvatski umjetnici, vokalni solisti, maestro Tonči Bilić i Zbor Hrvatske radiotelevizije.