FOTOGRAFIJA U KRVI

Tri desetljeća nakon smrti oca Saša Ćetković radi izložbu njihovih radova

05.12.2016 u 11:26

  • +10

Izložba fotografija Saše Ćetkovića

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Saša Ćetković

Bionic
Reading

U Galeriji ULUPUH u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici 14 u utorak, 6. prosinca otvara se izložba fotografija Saše Ćetkovića i njegova oca, fotografa Joze Ćetkovića, a izložbaj e naslovljena 'Kao On'

Fotograf Saša Ćetković koncipirao je projekt 'Kao On' kao seriju od 14 fotografija koja se sastoji od njegovih fotografija i onih njegova oca, poznatog fotografa Joze Ćetkovića (1940. - 1986.). Prvih pet fotografija u seriji radovi su Joze Ćetkovića, a ostalih devet Saše Ćetkovića. 'Imao sam jedinstvenu privilegiju živjeti s tatom koji je bio fenomenalan fotograf i moj najveći uzor u radu', kaže Saša Ćetković, danas afirmirani fotograf. Otac mu je pred kraj života, na bolničkoj postelji, rekao: 'Budi hrabar i bolji od mene u fotografiji'. Izložiti svoje radove uz očeve zahtijevalo je, priznaje autor, prilično hrabrosti, i on se na to odvažio na ovoj izložbi, koju je posvetio ocu uz 30-godišnjicu njegova odlaska.

'Fotografski projekt Saše Ćetkovića Kao On njegova je osobna životna priča, u kojoj se isprepliću dvije teme. Jedna je tema oca i sina posvećenih istoj profesiji; oca mentora i sina kojem je otac uzor, odgajatelj i stručni savjetnik, koji mu otvara vrata u fotografiju i podupire ga u nastojanju da nastavi njegovim stopama. Tema je to zajedništva, prisutnosti i komunikacije. Druga, koja se isprepliće s prvom i emotivno boji cijelu priču, je tema rastanka – očeve smrti, odlaska i prekida fizičke komunikacije. Ali i uspostavljanja nove, u nekim duhovnim, celestijalnim sferama. (...)Premda su ovdje, dakako, jasno uočljive posebnosti individualnih izričaja i jednog i drugog autora, mi u tom autorskom dvojstvu otkrivamo u ovome kontekstu i sličnosti. (...) Te zajedničke crte sad progovaraju baš s odabranih fotografija ovoga projekta; s onih najkarakterističnijih i najpoznatijih motiva jednog i drugog autora. Motiva koji ih određuju i koji su na neki način metafore njihova stvaralaštva: s aktova Joze Ćetkovića i sa krajolika Saše Ćetkovića. Uz svu autorsku individualnost, zbližava ih sintetizirana pročišćenost likovnih sredstava, sažetost i čistoća forme, kompozicijska jednostavnost, kao i slikarska intoniranost (u Joze Ćetkovića približavanje crtežu i grafici, a u Saše Ćetkovića slikarstvu). Čistoća, jednostavnost i sažetost, nepogrešivo i najbolje opisuju i ženske aktove Joze Ćetkovića i krajolike Saše Ćetkovića. Isto tako, čudesna geometrija akta kod Joze Ćetkovića svoj pandan pronalazi u promišljenoj geometriji krajolika Saše Ćetkovića, a razgradnja motiva pomoću svjetla te njegova dekonstrukcija i transformacija događa se, možda različitim postupcima, ali sličnim načinom razmišljanja u oba fotografa; i u oca i u sina. Jer ista je to istraživačka fotografska strast , upisana u obiteljski genom oba autora.' (Višnja Slavica Gabout, iz kataloga)

Prigodom otvorenja bit će priređena glazbena točka u izvedbi Petre Lovrec, sopran; Ane Zelić Kerep, sopran, u pratnji Kristine Bjelopavlović Cesar na klaviru. Izložba će se moći pogledati do 16. prosinca, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.