UMJETNOST DOSTUPNA SVIMA

Art Pullover - umjetnički Advent na toplom

30.11.2016 u 10:52

Bionic
Reading

Nova adventska lokacija u gradu Zagrebu, odvija se od 1. do 30. prosinca u Branimir centru i Pikto galeriji, okupit će više od 50 mladih umjetnika s nezavisne scene koji će pod motom 'umjetnost dostupna svima' ponuditi svoje radove na prodaju po pristupačnim cijenama. Na velikoj prodajnoj izložbi moći će se tako pronaći grafike, akvareli, ulja na platnu, skulpture, plakati te jedinstveni originalni radovi otisnuti na majicama, torbama, šalicama, bookmarkerima, pa čak i puloverima

Službeno otvorenje Art Pullovera je 1. prosinca kada nas s početkom od 16 sati očekuje performans pod maskama gong skupine Kundalini joga centra, trbušni ples ansambla Apsaradha iz Škole orijentalnog plesa, sitotisak live show, prvo izdanje vjenčanja u Las Vegas stilu uz Marija Kovača i nastup Nine Ćorić, jedine pjevačice flamenca u ovom dijelu Europe priznate od struke, koja je pokrenula Flamenco Festival u Zagrebu.

'Željeli smo napraviti malo drugačiju adventsku priču. Uz bogat program, zapravo je naglasak na umjetnicima kojima smo htjeli dati šansu da se predstave zagrebačkoj publici. Kupujući originalne poklone u toploj adventskoj atmosferi, možete izravno podržati mlade umjetnike', izjavila je organizatorica Nela Simić.

Osim prodajne izložbe, Art Pullover svakog četvrtka priprema i sitotisak live show. Posjetitelji će postati promatrači izvedbe umjetničkog rada - moći će sami odabrati dizajn koji će im na licu mjesta kolektiv Sito(s)tisak otisnuti na majicu. U suradnji s hrvatskim proizvođačem majica Pounja i brandom Marka Marije Cvitanović, svoje će radove na takav zanimljiv način predstaviti umjetnici Ivan Oštarčević, Marta Tuta, Lav Paripović te Živi strip.

Kroz čitav mjesec u programu Meet the artist publika će se upoznati s mladim umjetnicima, njihovim radom i izazovima s kojima se susreću, dok će Gallery talk and walk biti prilika i za razgovor o galerijskoj sceni gdje svatko može sudjelovati i komentirati umjetnost na svoj način. Na programu će se predstaviti umjetnički sajam Art Zagreb, razgovarat će se o 20 godina festivala Crtani romani show, a jedna od tema bit će i tržište umjetnina na kojem govore Martina Miholić i Mia Orsag. Ilustratori Dalibor Talajić, Ivan Gregov i Milivoj Čeran održat će predavanja o stripu uz promotivnu prodaju radova.

Centar za kreativno pisanje (CeKaPe) priprema književne večeri gdje će o iskustvu vođenja radionica pisanja govoriti neki od naših ponajboljih književnika i CeKaPe voditelja. Uz njih, o tome kako je s druge strane književnog procesa, govorit će neki od bivših i sadašnjih polaznika, od kojih je dio svoju prvu knjigu objavio upravo u CeKaPeovoj biblioteci Prvi korak. Nakon okruglog stola na temu 'Kreativno pisanje – iskustvo koje mijenja', CeKaPe će predstaviti i radionicu pisanja za djecu i mlade.

Umjetničkom aspektu programa pridružuje se plesna predstava 'Burza grešaka' nastala po konceptu autorice i jedne od izvođačica – Dore Kokolj, kao i modna revija zimske kolekcije branda Bubu with love iza kojeg stoji mlada modna dizajnerica Tara Jurković.
Art Pullover mjesto je i za upoznavanje drugih svjetskih kultura - svakog ponedjeljka odvijat će se japanske večeri gdje nas očekuje radionica origamija, degustacija sushija, čitanje haiku stihova i ritualno ispijanje čaja. Centar Pozdrav suncu nudi dvije radionice u vodstvu certificirane astrologinje i joga učiteljice Senke Ljubić – radionicu astrologije i joge nidre.

Svojim akustičnim nastupima mjesec umjetnosti obogatit će popularne Meritas, Jelena Radan i Lidija Bajuk, dok će u sklopu programa Akustični petak svakog petka navečer svirati domaći mladi bendovi koji su se predstavili u emisiji Cener Radija 101. Subotama će se za glazbeni program pobrinuti DJ-evi Ineskich, Mala Iv, Peter Posh i Josip Uremović, a u prostoru casina održavat će se koktel partyji.

U zabavnom dijelu programa očekuju nas vjenčanja u Las Vegas stilu. U ulozi rock matičara Elvisa sve zaljubljene, znatiželjne i hrabre vjenčat će Mario Kovač, poznati kazališni i filmski redatelj, glumac, DJ, showman i kvizoman. Mario će ujedno svakog utorka voditi i kvizove o znanju u književnosti, glazbi, filmu i televiziji te općoj kulturi. Svi posjetelji moći će se prijaviti, a najbolje očekuju i nagrade.

Uz standardnu zimsku ponudu blagdanske hrane i pića, na Art Pulloveru sudjeluje i popularni Mali plac s Tavana koji će ponuditi delicije s obiteljskih gospodarstava. Između ostalog predstavit će nam se Bakini pokloni, Etno udruga Lada i OPG Marinović. Moći će se kušati više vrsta meda, slastice inspirane hrvatskom tradicijom - mandolice, nonice, smokvenjaci, projice, trepice, katmer pite od tikve, kao i kukuruzne i ječmene pogačice, tortille, enchilade, samose, slastice od bundeva, azukija i crnog graha.

Art Pullover, te je otvoren od ponedjeljka do subote u vremenu od 11 do 22 sata, a nedjeljom od podneva do 19 sati. Ulaz je slobodan, a umjetnost dostupna svima.