Kulturmiks U DOBROM STANJU

Nakon 70 godina pronađeno Delarocheovo djelo

  • Autor: S. F.
  • 26.11.2009 14:04:19
  • 26.11.2009 13:26:10

Remek-djelo francuskog slikara Paula Delarochea, za koje se vjerovalo da je nepovratno uništeno tijekom Drugog svjetskog rata, pronađeno je u Škotskoj u dobrom stanju

Djelo pod nazivom 'Charlesa I. vrijeđaju Cromwellovi vojnici' (Charles I Insulted by Cromwell's Soldiers), na kojemu je prikazan britanski kralj Charles I. neposredno prije nego je pogubljen 1649, oštećeno je za vrijeme bombardiranja Londona 1941.

Slika je odvojena od okvira te odnesena u Škotsku gdje je netaknuta stajala gotovo 70 godina, prenosi Reuters. Stručnjaci Nacionalne galerije u Londonu i škotske Nacionalne galerije pregledali su djelo i, unatoč dvjestotinjak poderotina, ocijenili da je 'gotovo posve jasno i nije izgubilo na emocionalnom intenzitetu'.

Delarocheovo ponovno otkriveno djelo iz 1837. bit će izloženo u londonskoj Nacionalnoj galeriji od 24. veljače do 23. svibnja sljedeće godine, zajedno s ostalim radovima tog slikara.

Nicholas Penny iz Nacionalne galerije rekao je da je cilj izložbe vratiti ugled umjetniku čija su djela često odbacivana kao previše dramatična i sentimentalna. Delaroche je za života bio jedan od najpoznatijih europskih slikara i, iako je Francuz, mnoga su njegova djela bila vezana uz povijest Velike Britanije.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još