Kulturmiks HRVATSKO DRUŠTVO SKLADATELJA

900.000 kuna za nezavisne glazbene projekte

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) će tijekom 2010. putem natječaja poduprijeti nezavisne glazbene projekte sa gotovo 900 tisuća kuna, rečeno je na konferenciji za novinare

Glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban najavio je tri različita natječaja, koja su raspisana, stoji u priopćenju Društva.

Novost je natječaj za projekte tradicijske glazbe vrijedan oko 281 tisuću kuna, a omogućen je izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnom pravu. Tim izmjenama se novac kojeg prikuplja ZAMP za izvedbe i emitiranja tradicijske glazbe više ne uplaćuje u državni proračun, već se može izravno proslijediti umjetnicima i udrugama koji se bave tom vrstom glazbe.

Natječaj sa sredstvima od naknade za prazne medije u visini od 500 tisuća kuna, kakav je već proveden ove godine, namijenjen je projektima zabavne glazbe.

Natječaj Fonda 'Rudolf i Margita Matz' namijenjen je skladateljima do 30 godina, za koje će se izdvojiti 112 tisuća kuna. Supružnici Matz oporukom su ostavili HDS-u autorska prava uz obvezu da se sredstva koriste za pomoć hrvatskim skladateljima.

HDS je u 2009. s oko pola milijuna kuna putem natječaja podupro 21 projekt, a ovogodišnji iznos bit će 893.670 kuna.

Državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen podsjetila je na važnost pune primjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, temeljem kojeg se 30 posto sredstava prikupljenih u sustavu privatnog kopiranja izdvaja u poseban Fond za poticanje raznolikosti kulturnog stvaralaštva. Udruge je poduprla u kolektivnom ostvarivanju prava i njihovu radu na ostvarivanju pravične naknade za autore, stoji u priopćenju Hrvatskog društva skladatelja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još