HRVATSKO DRUŠTVO SKLADATELJA

900.000 kuna za nezavisne glazbene projekte

26.11.2009 u 09:29

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) će tijekom 2010. putem natječaja poduprijeti nezavisne glazbene projekte sa gotovo 900 tisuća kuna, rečeno je na konferenciji za novinare

Glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban najavio je tri različita natječaja, koja su raspisana, stoji u priopćenju Društva.

Novost je natječaj za projekte tradicijske glazbe vrijedan oko 281 tisuću kuna, a omogućen je izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnom pravu. Tim izmjenama se novac kojeg prikuplja ZAMP za izvedbe i emitiranja tradicijske glazbe više ne uplaćuje u državni proračun, već se može izravno proslijediti umjetnicima i udrugama koji se bave tom vrstom glazbe.

Natječaj sa sredstvima od naknade za prazne medije u visini od 500 tisuća kuna, kakav je već proveden ove godine, namijenjen je projektima zabavne glazbe

Natječaj Fonda 'Rudolf i Margita Matz' namijenjen je skladateljima do 30 godina, za koje će se izdvojiti 112 tisuća kuna. Supružnici Matz oporukom su ostavili HDS-u autorska prava uz obvezu da se sredstva koriste za pomoć hrvatskim skladateljima.

HDS je u 2009. s oko pola milijuna kuna putem natječaja podupro 21 projekt, a ovogodišnji iznos bit će 893.670 kuna.

Državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen podsjetila je na važnost pune primjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, temeljem kojeg se 30 posto sredstava prikupljenih u sustavu privatnog kopiranja izdvaja u poseban Fond za poticanje raznolikosti kulturnog stvaralaštva. Udruge je poduprla u kolektivnom ostvarivanju prava i njihovu radu na ostvarivanju pravične naknade za autore, stoji u priopćenju Hrvatskog društva skladatelja.