POZVALI ODGOVORNE

Udruga Promo: Rock je javna potreba u kulturi

28.10.2016 u 16:26

Bionic
Reading

Udruga Promo na konferenciji za medije 'Položaj rock glazbe u kulturnoj politici Republike Hrvatske' pozvala je odgovorne da prepoznaju rock kao javnu potrebu u kulturi i izrazila nadu da će s Ministarstvom kulture imati bolju suradnju, a rock priznati kao umjetnost i time se konačno pridružiti svijetu

Članovi udruge su iznijeli viđenje položaja rock glazbe u Hrvatskoj, te upozorili na višegodišnje zanemarivanje te vrste kulture. Izrazili su nadu da će s novom ministricom kulture naći zajednički jezik upozorivši kako postoje brojni neriješeni problemi.

Organizator INmusic festivala Zoran Marić je kazao da Promo već dvije godine aktivno zagovara promjenu odnosa prema rock glazbi, te da su svojim nastojanjima napravili neke pomake. Smatra da se ta glazba desetljećima zanemaruje i poziva da se rock prizna kao umjetnost i javna potreba u kulturi.

'U svjetlu najvišeg svjetskog priznanja (Nobelova nagrada za književnost) koje je jedan rock autor, Bob Dylan, dobio za svoje stvaralaštvo, moramo istaknuti da se Hrvatska još uvijek bori za priznavanje rocka kao umjetničke forme', rekao je Marić

Kazao je da ministarstvo mora poduprijeti rock scenu i svojim primjerom lokalne zajednice uključiti u inicijativu kojom se mladi ljudi 'miču s ulice'. Rekao je da je nužno podržati promociju kulturne vrijednosti kvalitetne suvremene autorske glazbe i očuvati rock scenu koja postaje sve manja.

'Članovi 'Podvijeća za rock glazbu' za procjenjivanje kvalitete programa Ilko Čulić, Aleksandar Dragaš i drugi nisu naišli na razumijevanje bivšeg ministra kulture, koji je provodio samovolju te je program ovisio o njegovoj milosti, a ne o kvaliteti programa', ustvrdio je Marić.

'Dva milijuna kuna godišnjeg proračuna za rock scenu, prepolovio se na milijun što je još dublje gurnuo hrvatsku rock scenu na margine. Radi usporedbe ljubljanski klub Kino Šiška godišnje od Grada dobije milijun eura', rekao je glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš

Kao primjer rekao je da ministarstvo nije omogućilo sredstva The Bambi Molestersima za kombi i gorivo za turneju s velikim rock bendom R.E.M.-om. Dodaje da su se već izborili za fond, no potrebno je izboriti se za ime, jer je rock klasificiran kao 'inovativna forma' i ne priznaje se kao glazba. U glazbu spada samo klasika i dio jazza, rekao je dodavši da ZAMP i Hrvatsko društvo skladatelja dio novca odvaja za mlade umjetnike.

Dražen Goreta iz Tvornice kulture je istaknuo kako je rock već 50 godina na hrvatskoj sceni, te se ne bi smjelo dogoditi što se dogodilo Sloveniji koja je izgubila cijelu rock scenu, jer nije uspjela izdržati vanjsku konkurenciju.

Udruga Promo okuplja organizatore koncerata kvalitetne suvremene autorske glazbe u Hrvatskoj, a ispred ove inicijative stoje i organizatori INmusic festival, SuperUho festival, Vintage Industrial Bar, Tvornica kulture, Klub Zagreb, Močvara, Žedno uho, Pozitivan ritam, Klub Palach, Distune Promotion, Seasplash festival, Multikultura, Outlook festival, Dimensions festival, Attack, Terraneo Festival.