GALERIJA ZVONIMIR

Hrvatski karikaturisti izložbom odaju počast Otonu Reisingeru

25.10.2016 u 17:13

Hrvatsko društvo karikaturista

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatsko društvo karikaturista

Bionic
Reading

Tradicionalna godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista otvara se u utorak, 25. listopada, u galeriji 'Zvonimir' Ministarstva obrane (Bauerova 33), paralelno uz izložbu karikatura kojom se odaje počast pokojnom hrvatskom karikaturistu Otonu Antonu Reisingeru

'Odlaskom Ota Reisingera, koji je preminuo u travnju ove godine, hrvatska i svjetska karikatura izgubile su jednog od svojih najbriljantnijih predstavnika, a Hrvatsko društvo karikaturista nezamjenjivog člana koji je svojom ljudskom jednostavnošću i autorskom genijalnošću predstavljao uzor i poticaj mlađim kolegama za bavljenje karikaturom', ističe se u najavi izložbi. 

Izložbom u galeriji Zvonimir Hrvatsko društvo karikaturista još jednom želi omogućiti brojnim Reisingerovim štovateljima da na jednom mjestu vide bar jedan mali dio njegovog opusa, a 's nadom da će Republika Hrvatska i Grad Zagreb naći načina da taj veliki svjetski autor dobije muzej odnosno stalni postav koji je svakako zaslužio'. 

Na godišnjoj izložbi karikatura članova Društva predstavit će se veliki broj hrvatskih autora, od Slobodana Butira, Frana Cebala i Nikole Listeša do Zrinke Ostović, Srećka Puntarića, Nika Titanika i Davorina Trgovčevića. 

Među četrdeset odabranih autora već su afirmirani karikaturisti koji objavljuju u dnevnom tisku, ali i manje poznati koji objavljuju karikature u lokalnim listovima ili su nagrađivani na međunarodnim festivalima karikature.

Velikim dijelom zagrebačka izložba predstavit će radove karikaturista koji su prije mjesec dana imali međunarodnu promociju u Mostaru, a kao nastavak serije predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu. 

Hrvatsko društvo karikaturista dosad se s radovima svojih članova predstavilo u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji i Belgiji. Društvo je osnovano 1985., s ciljem povezivanja članova, promicanja karikature u Hrvatskoj i svijetu. Posljednjih godina organizira sve više izložbenih projekata ne bi li se nadomjestio kronični nedostatak karikature u hrvatskom medijskom prostoru. 

Iz Društva ističu kako je ta činjenica poprilično nerazumljiva s obzirom na trendove u svijetu gdje je karikatura i dalje poželjan i zanimljiv kulturno-umjetnički ili dnevno-politički izričaj, ali i s obzirom na potencijal hrvatskih karikaturista koji su brojnim nagradama i priznanjima doveli hrvatsku karikaturu u sam vrh europske i svjetske karikature.

Izložbe u galeriji 'Zvonimir' mogu se pogledati do 4. studenog, a prati ih katalog koji će posjetitelji dobiti kao uspomenu.