Kulturmiks IZVANREDNA SKUPŠTINA

Inicijatori smjene u HDLU demantiraju Zankija

  • Autor: tportal.hr
  • 24.11.2009 13:46:27
  • 24.11.2009 13:26:19

Nakon što je HDLU inicijativu za opozivom Upravnog odbora te udruge nazvao protustatutarnom i smišljenom s ciljem izazivanja krize, 70 potpisnika inicijative smatra da su izjave aktualnog čelništva HDLU-a - protustatutarne

'Imamo potrebu očitovati se na izjave gospodina Josipa Zankija, predsjednika HDLU-a, koji javno iznosi navode o nekakvim tajnim financijskim podacima i izgovara rečenice poput: 'papira o radu udruge koje ima pravo posjedovati samo računovodstvo i revizija, a što znači da su došli u njihov posjed na nelegalan i kažnjiv način' kao i 'donijeli povjerljivu financijsku dokumentaciju', a da pritom nije upoznat s rečenicom Statuta HDLU-a 'Rad udruge je javan' (čl. 6). Dakle, da nije riječ o Udruzi, već da se radi o njegovoj privatnoj tvrtki koja se natječe na tržištu, vjerojatno bi iznošenje takvih podataka bilo kažnjivo. Kako je udruga neprofitna organizacija i jedini zakonski akt je naš Statut (te u dijelovima koji su nedorečeni Zakon o Udrugama), možemo zaključiti da je navedeno pravo na posjedovanje dokumenata proizvod njihove osobne odluke (protustatutarne), stoji u reagiranju inicijatora izvanredne skupštine HDLU-a.

Upozoravaju i da troje ljudi obnaša funkcije članova Upravnog odbora, bez da je o tome odlučila Skupština HDLU-a te navode da imaju snimku sastanka Nadzornog odbora i Inicijativnog odbora održanog 19. studenog ove godine na kojoj je pročitana pismena ostavka Dalibora Martinisa na mjesto u Nadzornog odbora Udruge.

Još jednom podsjećaju da prema statutu imaju pravo, kao Inicijativni odbor, sazvati izvanrednu skupštinu. Napominju da se među potpisanima za Izvanrednu skupštinu nalaze svi članovi Odbora za Statut (Danko Friščić, Gordana Bralić i Antun Krešić), dva od tri člana Časnog suda (Ivica Blažić i Alem Korkut), član Odbora za dodjelu likovnih nagrada (Siniša Majkus) te jedan bivši član UO (Bane Milenković) i jedan još uvijek član UO (Viktor Popović) koji također žele raščistiti postojeću protustatutarnu situaciju.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još