NAJBOLJI MUZEJI

Nagrade hrvatskim arhitektima na Trijenalu arhitekture u Bukureštu

27.09.2016 u 22:16

Bionic
Reading

Hrvatski arhitekti postigli su novi međunarodni uspjeh i osvojili dvije nagrade na Trijenalu arhitekture središnje i istočne Europe u Bukureštu (East Centric Architecture Triennale 2016), odnosno dva hrvatska muzeja proglašena su najboljima u kategorijama interijer i javne zgrade

Nagradu u kategoriji interijer dobili su arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić za Stalni postav antike u Arheološkome muzeju u Zadru, a nagradu u kategoriji javne zgrade Radionica arhitekture + Vanja Ilić (Iva Pejić, Josip Sabolić, Mario Škariot, Goran Rako, Vanja Ilić) za Muzej vučedolske kulture.

Uspjeh hrvatskih projekata, od kojih su oba nacionalni muzeji, predstavlja veliki doprinos promociji hrvatskoga kulturnog identiteta arhitekture, kultrunoga nasljeđa i pozicioniranja Hrvatske kao relevantne i konkurentne zemlje na međunarodnoj kulturnoj i turističkoj sceni, stoji u priopćenju koje je u utorak uputila Vanja Ilić, jedna od nagrađenih arhitektica.

Glavni rumunjski grad ugostio je protekloga vikenda arhitekte koji su se okupili na trijenalu na kojemu je predstavljena recentna arhitektonska scena u središnjoj i istočnoj Europi u posljednjih pet godina, a u njegovu je središtu bio specifični identitet i pristup te arhitektonske sredine unutar globalne arhitektonske scene.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija - stambena arhitektura, interijer, javne zgrade, rekonstrukcije i vanjski javni prostor. Finaliste i pobjednike u svakoj od pet kategorija između nekoliko stotina pristiglih radova odabrao je međunarodni stručni žiri sastavljen posebno za svaku kategoriju, a žirijem je predsjedao ugledni austrijsko-francuski arhitekt Dietmar Feichtinger.

Između nekoliko stotina radova odabrano je po pet finalista u svakoj od pet kategorija koji su pred međunarodnim žirijem javno prezentrali radove, nakon toga donesene su odluke o nagradama, a u svakoj kategoriji dodijeljena je samo jedna - glavna nagrada. Svečana dodjela nagrada priređena je u Nacionalnome teatru u Bukureštu.

East Centric Architecture Triennale 2016, manifestacija je posvećena srednje i istočnoeuropskoj arhitekturi i kritici. Središnja tema trijenala bila je izložba 'Drifting architecture', pisanje eseja (kritički diskurs) i East Centric Arhitext Nagrade.

Kako je navedeno u priopćenju, Trijenale arhitekture u Bukureštu platforma je za raspravu i razmjenu iskustava za praktičare, kritičare, studente i širu javnost, a podržava i kritički diskurs kroz različite aktivnosti na samoj manifestaciji - izložbe, konferencije, debatna događanja, natječaje te natječaje, nastojeći dati sveobuhvatan pregled različitih arhitektonskih diskursa istočne i središnje Europe.