RUŠENJE UPRAVNOG ODBORA

Izvanredna skupština HDLU-a

23.11.2009 u 12:41

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika održat će izvanrednu skupštinu koju je inicirao odbor 70 potpisa za Izvanrednu skupštinu jer smatra da su ugroženi temeljni interesi HDLU-a i budućnost te udruge

Izvanredna skupština HDLU-a održat će se u četvrtak, 26. studenog, u 18 sati u Domu HDLU-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Inicijativni odbor 70 potpisa za izvanrednu skupštinu predvode Antun Krešić, Damir Sokić, Dubravko Adamović, Gordana Bralić i Hrvoje Mitrov. Cilj im je izglasavanje opoziva sadašnjeg Upravnog odbora i 'sprečavanje daljnjeg svjesnog rušenja, pravnog, cehovskog i poslovnog integriteta Udruge'.

Na sazivanje izvanredne skupštine reagirao je Upravni i Nadzorni odbor HDLU-a koji je inicijativu nazvao protustatutarnom te da joj je cilj namjerno i umjetno izazvati krizu u Udruzi. Upravnim odborom HDLU-a predsjeda Josip Zanki, dopredsjednici su Gordana Bakić i Fedor Vučemilović, a članovi još Jasenka Bulj, Tomislav Buntak, Ivan Fijolić, Koraljka Kovač, Viktor Popović, Hrvoje Šercar. Predsjednik Nadzornog odbora je Ratko Petrić, a članovi Duje Jurić i Dalibor Martinis.

Također, optužuju Inicijativni odbor da se kolegama iz HDLU-a obratio skrivajući prave motive i pozadinu svog postupanja, tim više što je Izvanredna skupština sazvana unatoč tome što je već određen termin redovne izborne skupštine.

'Da se zapravo ne radi o zaštiti cehovskih, pravnih i drugih interesa Udruge i normalnog funkcioniranja Udruge i njenih organa, kako to ističu g. Damir Sokić i drugi, vidljivo je kako iz dopisa - informacije koju su dostavili Ministarstvu uprave, i to upravi za inspekcijski nadzor, tako iz priloženih papira o radu udruge koje ima pravo posjedovati samo računovodstvo i revizija, a što znači da su došli u njihov posjed na nelegalan i kažnjiv način, što opet govori o lažnom moralu onih koji se pozivaju na cehovsku i pravnu zaštitu', stoji u priopćenju dvaju odbora.

Navode i da su članovi Inicijativnog odbora na neformalni sastanak s Nadzornim odborom održan 19. studenoga donijeli povjerljivu financijsku dokumentaciju do koje su, kako ističu, došli nezakonitim otuđivanjem te će zbog toga protiv počinitelja biti pokrenuti kazneni postupci.