LAŽNJACI NA ZIDOVIMA

MUP upozorava: Ovo nije likovna umjetnost, nego umjetnost varanja

24.09.2016 u 08:00

  • +13

Postavljanje izložbe Zlato lažnog sjaja,krivotvorenih umjetnina

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Bionic
Reading

U Muzeju policije otvorit će se 27. rujna izložba 'Ljepota lažnog sjaja'. Unatoč (krivotvorenim) potpisima zvučnijih hrvatskih slikarskih imena, predmet ove izložbe nije likovna umjetnost, nego umjetnost varanja

U područje djelatnosti kriminalističke policije spadaju i potraga za ukradenim umjetninama i borba protiv krivotvorenja umjetnina. Kako se ne bi ponovno pojavljivale na tržištu, razotkrivene krivotvorine poslije završetka sudskog postupka bile su uništavane do 2009. godine, otkada se predaju u Muzej policije, a ovu neobičnu zbirku upravo prikazuje izložba 'Ljepota lažnog sjaja'.

S eksponatima ove zanimljive izložbe, kako je tportalu rekao voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, muzej se upoznaje tek poslije završetka sudskog postupka, kad im krivotvorena umjetnina bude dostavljena, a o pokretanju i tijeku samog sudskog postupka u muzeju nemaju saznanja, kao ni o osobama uključenim u preprodaju i krivotvorenje umjetnina

'Krivotvorine se nakon završenog postupka u muzej dostavljaju bez sudske presude i mi ne znamo ništa o imenima koja su sudjelovala u sudskom postupku. Ako je za neku krivotvorinu bilo potrebno vještačenje, dobijemo tu dokumentaciju da se vidi zašto je to krivotvorina', objašnjava nam Jamičić.

Izložba je i edukativnog karaktera pa će tako za javnost biti održana tematska predavanja i filmske projekcije, a namijenjena je svim interesnim i dobnim skupinama.

Muzej policije zasad nema stalni postav, nego povremeno od svoje građe priprema izložbe, a radovi koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi čuvaju se u podzbirci Krivotvorina u Kriminalističkoj zbirci.

Bit će izložene pedeset i tri slike i četiri skulpture - krivotvorine potpisane imenima priznatih hrvatskih umjetnika kao što su Edo Murtić, Ljubo Ivančić, Đuro Pulitika, Ivan Lacković Croata, Mersad Berber, Vasko Lipovac, Zlatko Prica, Dušan Džamonja i drugi.

'Imamo dosta radova potpisanih imenom Ede Murtića, ali kod nekih i mi laici vidimo da su to loši uradci', kaže nam Jamičić i dodaje da je sa šest velikih krivotvorenih slika dosta zastupljen i Mersad Berber.

Muzej je smješten u Ministarstvu unutarnjih poslova (Savska c. 39), a izložene krivotvorine mogu se pogledati do 23. listopada i to radnim danom od 8 do 16 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Ulaz je slobodan.